Сините предлагат да се отмени забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ
49706

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Сините предлагат да се отмени забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ
  • Сините предлагат да се отмени забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ

За отмяна на забраната за прилагане на технологията хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ у нас, такъв проект за решение внесоха в парламента от ДСБ, базирайки се на становище на БАН по въпроса. Тъмносините и левите в парламента го прочетоха по различен начин. За десницата БАН дава зелена светлина за проучванията, за социалистите е тъкмо обратното.

„Във връзка с проучванията на шистов газ в България, което е прието, забележете на научен съвет на геологическия институт на БАН, в това становище се казва, че геологическият институт подкрепя извършването на проучвания за установяване на ресурси на шистов газ у нас с прилагане на най-новите технологии и научни методи и най-строг контрол върху околната среда и подземните води. Счита, че е неразумно България да пропусне възможността да проучи потенциала си от този нов енергиен ресурс, който е възможно да окаже сериозен положителен ефект върху националната икономика", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

От своя страна народният представител от БСП Петър Курумбашев прочете по друг начин написаното от учените: „Това, което пише в писмото на БАН и касае методът хидравлично разбиване: Учените от БАН не биха могли да се ангажират с аргументирано експертно мнение относно технологията за извличане на шистов газ посредством хидравлично разбиване, прилагано от водещи нефто- и газодобивни компании, включително и „Шеврон".

Според Курумбашев с това учените казват, че не могат да се ангажират експертно с това дали този метод може да бъде прилаган. По думите му те не потвърждават, че той може да бъде прилаган.