Екатерина Маринчева проследи протета на данъчните служители
96990

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Екатерина Маринчева проследи протета на данъчните служители

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Данъчни излизат на протест заради планирани съкращения
  • Екатерина Маринчева проследи протета на данъчните служители
  • Данъчни излизат на протест заради планирани съкращения
Служители на Националната агенция по приходите (НАП) протестират срещу планираните масови съкращения в системата. Данъчните ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление на агенцията.
 
Съкращенията предвиждат звеното "Оперативни проверки" да бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, да бъдат прекратени от 1 май. По думите на служители от данъчната администрация това е най-масовата чистка от години насам в структурата.

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу служители на НАП

Николай Наков, председател на синдикалната организация в НАП от КТ "Подкрепа", е категоричен, че съкращенията на данъчните от оперативен контрол са неоснователни и протестите ще продължат и в бъдеще. "Това според мен са откровени заплахи. Хората са достатъчно уплашени, затова се стигна и до такова дередже. Вече ги плашат в прав текст да не протестират", обясни той.
 

 
Владимир Дамянов е един от служителите на оперативен контрол, който очаква да бъде съкратен. По думите му до момента на никой служителите на тази дирекция не е получил заповед за съкращение.


Прокуратурата иска постоянен арест за 10 задържани данъчни

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи мотивите, поради които ръководството на приходната агенция е решила да освободи служителите от оперативен контрол. "Организацията на работа страда от някои системни, разбирайте продължаващи във времето и повтарящи се пороци. Голяма част от тях са свързани с ефективността на работата, с въздействието върху поведението на задължените лица. Втората много важна причина са корупционните рискове", поясни той.
 


Преди десетина дни Специализираният наказателен съд остави в ареста 8 от 11-те данъчни служители от оперативен контрол, обвинени за участие в организирана престъпна група и вземане на подкупи. Самият Бъчваров потвърди, че решението има връзка с този арест, но увери, че това не е единствената причина.