/ Дарик архив
Прокуратурата обвини 11 души след акцията в НАП, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев. Данъчните взимали подкупи. Това е първата и най-голяма група от данъчни служители, разкрита от спецпрокуратурата и ГДБОП.
 
Гешев обясни, че освен за подкупи, част от данъчните ще бъдат обвинени и за пране на пари. От инспектори до началници на сектори са арестуваните. Данъчните взимали между 500 и 5000 лева в зависимост от бизнеса на търговеца и начина, по който изглеждал обектът.

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу служители на НАП
 
Заместникът на Гешев - Димитър Петров, обясни, че за част от данъчните прокуратурата ще иска постоянни арести. В домовете на арестуваните са намерени около 300 000 лева и скъпи бижута.
 
Ръководителите на екипи в НАП освен че давали разпореждания как да бъдат проверявани търговци, дори вземали вещи от обекти, които не можели да си платят исканите пари. Така задоволявали битовите си нужди.
 
На разследвашите съдействали редица изнудвани за пари. Гешев гарантира, че прокуратурата няма да допусне тези свидетели да бъдат "натискани".
 
Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обобщи, че елиминирането на тази група било много важно. Част от служителите на НАП имали за задача да получават навреме информация за антикорупционни операции и да я предават на заинтересовани лица.
 
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че в прокуратурата е постъпил анонимен сигнал за депутата Димитър Гамишев. В него пишело всичко за историята на фирмите на Гамишев.
 
Арнаудова припомни, че след публикации в медиите прокуратурата се е активизирала и по отношение на евентуално данъчно престъпление.
БТА