/ БГНЕС
Екатерина Маринчева проследи протета на данъчните служители
96990
Екатерина Маринчева проследи протета на данъчните служители
Данъчни излизат на протест заради планирани съкращения
  • Екатерина Маринчева проследи протета на данъчните служители
  • Данъчни излизат на протест заради планирани съкращения
Служители на Националната агенция по приходите (НАП) протестират срещу планираните масови съкращения в системата. Данъчните ще направят шествие от столичната териториална дирекция на НАП до централното управление на агенцията.
 
Съкращенията предвиждат звеното "Оперативни проверки" да бъде закрито, а договорите на всички близо 300 служители, работещи в него, да бъдат прекратени от 1 май. По думите на служители от данъчната администрация това е най-масовата чистка от години насам в структурата.

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу служители на НАП

Николай Наков, председател на синдикалната организация в НАП от КТ "Подкрепа", е категоричен, че съкращенията на данъчните от оперативен контрол са неоснователни и протестите ще продължат и в бъдеще. "Това според мен са откровени заплахи. Хората са достатъчно уплашени, затова се стигна и до такова дередже. Вече ги плашат в прав текст да не протестират", обясни той.
 

БГНЕС

 
Владимир Дамянов е един от служителите на оперативен контрол, който очаква да бъде съкратен. По думите му до момента на никой служителите на тази дирекция не е получил заповед за съкращение.

Прокуратурата иска постоянен арест за 10 задържани данъчни

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи мотивите, поради които ръководството на приходната агенция е решила да освободи служителите от оперативен контрол. "Организацията на работа страда от някои системни, разбирайте продължаващи във времето и повтарящи се пороци. Голяма част от тях са свързани с ефективността на работата, с въздействието върху поведението на задължените лица. Втората много важна причина са корупционните рискове", поясни той.
 

БГНЕС


Преди десетина дни Специализираният наказателен съд остави в ареста 8 от 11-те данъчни служители от оперативен контрол, обвинени за участие в организирана престъпна група и вземане на подкупи. Самият Бъчваров потвърди, че решението има връзка с този арест, но увери, че това не е единствената причина.