/ iStock/Getty Images
Учени от Средиземноморския неврологичен институт в италианския град Поцили установиха, че лютите чушки удължават живота, съобщава Юрик алърт.

Консумацията на този вид зеленчуци способства за снижаването на общия риск от преждевременна смърт с 23 процента.

Сръбски фермер отглежда най-лютите чушки в света

люти чушки
ThinkStock/Getty Images

В изследването на италианските учени взели участие 22 811 души. Тяхното здраве било проследено в продължение на 8 години.

Тези от тях, които редовно консумирали люти чушки (четири пъти седмично и повече), 40 процента по-рядко умирали от сърдечен пристъп.

Лютите чушки са полезни срещу рак на белия дроб

люти чушки
iStock/Getty Images

Рискът от мозъчен инсулт бил снижен дори повече. При това защитният ефект на лютите чушки не зависел от вида на храната, която консумирали участниците в проучването.

Учените планират да продължат изследванията си, за да определят биохичмичните механизми, чрез които действат червените люти чушки и сродните им култури, съдържащи капсацин. Това е алкалоид, притежаващ лют вкус.

Известно е, че това вещество е свързано с гибелта на злокачествените клетки, въздействащи на митохондрията на клетките.

Петте най-люти чушки в света (ВИДЕО)

Лютите чушки съдържат капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства
ThinkStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА