Нормална и спокойна е обстановката, към момента няма подадени жалби
Нормална и спокойна е обстановката, към момента няма подадени жалби.

Това каза на пресконференция в Кюстендил председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Венцеслав Механджийски.

Той съобщи, че е приключила регистрацията на всички партии и коалиции, а кандидатите за народни представители в областта са 157. Около 133 хиляди са гласоподавателите в Кюстендилска област, каза още председателят на РИК. 

БТА

Според Механджийски, това, че предстоящите на 9 юни избори ще бъдат „две в едно“ може да създаде проблеми в секционните комисии. „Най-много се опасявам, че ще има случаи, при които избиратели гласуват за Европарламент, но се подписват в списъка за Народно събрание или обратно.

Така след това няма да излязат контролите, а секционните комисии няма да могат да приключат работа“, коментира Механджийски. Той уточни, че и при този случай няма как гласът на участвалия във вота да не бъде отчетен. 

ЦИК изтегли номерата на партиите в бюлетините, вижте на кой се падна номер 1

Венцеслав Механджийски припомни, че през 2021 година, когато гласувахме отново „две в едно" - за президент и за НС, нямаше проблеми, защото се гласуваше само с машина, което изключваше възможността да излезе грешка. „Но в този случай не можем да отворим машината и да проверим гласовете. Това може да стане, само ако се гласува с хартия“, коментира Механджийски. 

По думите му през последните години секционните избирателни комисии (СИК) работят по-качествено. „Надявам се и сега да бъде така, заради честите избори напоследък - хората вече са добили практика“, коментира председателят на РИК.

Той изтъкна и друга практика, която води до затруднения. „Партиите редовно сменят членовете на СИК. Те трябва да бъдат назначени до 14 май, но смените продължават и след тази дата. “Имали сме случаи от 2222 членове на СИК да сменяме по 1000-1200“, посочи още Механджийски. 

Той каза още, че в РИК няма сигнали за изборен туризъм и допълни, че жалбите през последните години намаляват. „На общинските избори бяха много малко. Основните сигнали са свързани с неправилно залепени плакати, но няма фрапиращи. От тази гледна точка очаквам спокойни избори, каза още той.

Според него най-тежките избори през последните години в Кюстендил са били предишните общински избори през 2019 година и тези през април 2021 г., по време на пандемията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елица Иванова, БТА