Няма бедстващи хора и населени места без ток
Няма бедстващи хора и населени места без ток в община Плевен след снощната буря с градушка и силен вятър.

Това съобщи на извънреден брифинг кметът д-р Валентин Христов. Той посочи, че за изминалото денонощие са получени 25 сигнала, свързани с валежната обстановка.

Отстраняват щетите в Плевен и областта след силния порой (СНИМКИ)

Те са за наводнени приземни етажи, мазета и свличане на земна маса. Всички са препращани към противопожарната служба, за да се предприеме отводняване.

БТА

"В Плевен е наводнено помещението на Домашния социален патронаж", каза още кметът. Това налага звеното временно да преустанови дейността си. Потребителите - 400 души, ще бъдат уведомени за извънредната ситуацията. 

"Няма постъпили сигнали за проблеми в детски ясли", увери д-р Христов. От социалните заведения най-пострадал е Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) на ул. "Люляк" в Плевен, където са наводнени четири спални помещения.

БТА

Проблем има и в ЦНСТ на ул. "Гургулят", където има протичане на покрива. При детските градини има проблем в "Кокиче", където кухнята е наводнена. Храна на децата ще бъде доставяна от детската градина (ДГ) "Незабравка". В двора на ДГ "Ралица" има надвиснало дърво към покрива на сградата.

В някои училища се извозват клони от дворовете, на места има наводнени помещения. На гробищен парк "Чаира" има поражения по сградата на Ритуалната зала, която не може да се използва за момента. Предстои оглед за установяване на щетите, добави кметът. 

БТА

В служба ЕСГРАОН няма проблеми и звеното обслужва граждани. Кметът припомни, че снощи по време на бурята бе спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Няма щети по контактната мрежа.

Заради пропадане на настилката на улица "Пирот" се наложи още снощи тролейбуси с номера 31, 1 и 19 да се движат по временен обходен маршрут. До отстраняване на проблема движението ще става, както следва: магазин "Лайф" (9-и квартал) - факултета на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" - пътя Плевен-Ловеч, откъдето ще се включват в градския трафик в посока жк. "Мара Денчева" и община Плевен. 

БТА

Разпоредил съм в този участък да бъдат предприети незабавни мерки, за да не се възпрепятства движените на моторните превозни средства, подчерта д-р Христов. Тролеите в останалата част на града се движат по обичайните маршрути.

Д-р Христов коментира, че преди около месец е разпоредил да бъдат проверени шахтите в града. "Нашата отводнителна система е стара и компрометирана, и не може да поеме толкова голямо количество вода, която се стича от по-високите части на града към центъра", подчерта той.

Буря и дъжд в Плевен превърнаха улиците в реки (ВИДЕО)

Според кмета възможността за разрешаване на този сериозен за града проблем е изпълнението на проект за воден цикъл. Той посочи, че има отпуснати средства за областта като от 120 млн. лева за Плевен са предвидени 30 млн. лв. а за община Кнежа - 90 млн. лв.

БТА

Той е категоричен, че ще настоява сумата за Плевен да бъде преразгледана с оглед на сериозния проблем с отводняването на града при подобен обилен валеж. "Всички описани щети ще бъдат подадени към междуведомствената комисия за бедствия и аварии", каза още плевенският кмет. 

Община Долна Митрополия се възстановява след проливния дъжд и градушка, които се изсипаха снощи. Това съобщи кметът Поля Цоновска.  Най-пострадалото село е Славовица, където градушката е унищожила на 100 процента посевите. На територията на общината има ниви под вода, допълни тя. 

Заради много силен вятър е било сериозно положението при детелината на пътя при село Горна Митрополия за Русе, където са паднали над 50 дървета. Пътят вече е проходим, дърветата са разчистени встрани от него и при по-добри атмосферни условия ще бъдат отстранени, увери Цоновска.  

Цяла нощ екипи са работили по разчистване и отстраняване на щети. "Възрастни хора от Долна Митрополия по на 70-80 години разказаха, че не са виждали толкова много вода, течаха реки. Слава Богу, всичко, което сме направили назад във времето като превантивни мерки, действа.

Изнесени са по-малки странични улички, но ще ги оправим. Нямаме бедстващи хора“, подчерта кметът. Само една къща е била наводнена в общината, оказана е помощ на хората.  

По думите на Цоновска според данни на "Гражданска защита" в Долна Митрополия количеството на падналия дъжд е около 67 литра на кв. метър, а в съседния град Тръстеник -  63 литра на кв. метър. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА