Заваляха жалби за изборни нарушения в страната.

enlightenedСливен

Три жалби за неправомерна агитация са постъпили от началото на изборния ден в Общинската избирателна комисия (ОИК) - Сливен, съобщи говорителят й Тодор Тодоров.

Две от тях са от политическа партия, която е съобщила, че в двора на две училища в Сливен застъпници на друга политическа сила агитират за определен кандидат.

Третата е от председателя на СИК в с. Блатец, че един от кандидатите за кмет агитира неправомерно в близост до секцията.

В ОИК е постъпил и сигнал, че бюлетината за общински съветници не е сгъната в определени секции, като от Общинската избирателна комисия са предупредили всички секционни състави да подават бюлетината сгъната.

Акция в сливенско село за договорени гласове, има задържан

Районното управление в Сливен с акция в село, в което екип на NOVA договори гласове. По случая вече има един задържан, а друг все още се издирва.

Сектор "Специални тактически действия" участва в акцията. Извършват се претърсвания на два адреса. Проверяват се и съпричастни към схемата лица.

enlightenedХасково

Първа жалба за изборни нарушения
постъпи в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Хасково, съобщиха от изборната администрация. Подател е политическа сила, която сигнализира за неправилно поставени агитационни материали - на по-малко от 50 метра от избирателни секции на две места в общинския център.

Малко по-късно ОИК разгледа жалбата и я призна за частично основателна по отношение на едно от местата. Разпоредено е на председателя на СИК 61 да премахне политическата реклама, се казва в решението на ОИК. 

Оказва се, че с две бюлетини за един и същи избор гласува мъж в Хасково, предаде NOVA.

Подадени са една жалба и един сигнал за изборни нарушения в ОИК – затова че кандидати стоят в избирателните секции без да имат право и че се ползват две урни, вместо само една.

Член на избирателна комисия е откъснал две бюлетини от един и същи избор и ги е подал на един избирател. Не е ясно дали някой от тях е разбрал какво е станало преди да бъдат пуснати в урната. От ОИК разпоредиха едната бюлетина да се счита за невалидна.

„Дали сме указания  сме предупредили съответния член на СИК, ако случаят се повтори, че ще бъде наказан, доколкото това е грубо нарушение в момента на откъсването, на сгъването, на слагането на печата не са спазени методическите указания. Втората бюлетина няма печат, тя е недействителна”, каза Добромир Якимов - председател ОИК Хасково.

Министър Асен Василев внесе жалба в Общинската избирателна комисия в Хасково по повод отказа на секционната избирателна комисия № 28 в града да го допусне до вота.

Асен Василев внесе жалба в ОИК-Хасково за отказа да гласува, комисията я препрати към Общината

Това съобщиха от изборната администрация след постановено и публикувано решение по нея. Повод за отказа стана обстоятелството, че Василев няма уседналост от шест месеца в страната, а има непрекратена регистрация по настоящ адрес в САЩ от 2000 година.

Финасовият министър е приложил като аргумент решението на ЦИК от 8 април тази година, с което е избран за народен представител. Той е поискал и да му бъде издадено необходимото за гласуване удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, пише още в решението.

ОИК обаче счита, че същото е отправено до некомпетентен орган и изпраща по компетентост жалбата до Община Хасково.

enlightenedМонтана 

При полицейска акция за предотвратяване
на нарушения срещу политическите права на гражданите към 10:30 часа вчера в ромския квартал на Берковица „Раковица“ е установен мъж на 63 години, който предлагал имотна облага, за да се гласува за определена политическа сила на изборите, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Изборният ден в област Монтана преминава в спокойна обстановка, няма тежки криминални престъпления, катастрофи и нарушения на обществения ред, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

15 сигнала за купуване на гласове са проверили в Монтанско

В охраната на 303 избирателни секции в региона участват 358 служители от структурите на МВР – полицаи от районните управления в Монтана, Лом и Берковица, жандармеристи от поделението в Монтана, пожарникари от районните противопожарни служби в региона и гранични полицаи от поделенията в Чипровци и Берковица.

От началото на изборния ден до сега полицията е проверила 15 сигнала за купуване на гласове в различни части на областта. В последните две седмици на кампанията са проверени 91 сигнала, по които са образувани 15 досъдебни и бързи производства, уточниха от дирекцията в Монтана.

enlightenedБургас 

Три подадени жалби има още в началото на изборния ден в ОИК в Приморско, съобщи председателят на комисията Николина Кънчева, предаде БНР. 

Става въпрос за лица, които е трябвало да бъдат дерегистрирани от избирателните списъци. Двама от кандидатите за кметове се жалват, че имената на тези избиратели все още присъстват в списъците. 

В ЦИК са постъпили две жалби. Това обяви Росица Матева от ЦИК. 

"Това е ситуация в Общинска избирателна комисия Съединение, която се развива от няколко дни. ЦИК даде указания, но два пъти общината не се произнася. Днес ЦИК назначи подадена от определена партия и коалиция членове на секционни комисии. Другата жалба е Общинска избирателна комисия Брегово с назначаване на състави на секционни избирателни комисии", обясни тя. 

По думите й останалите сигнали, които постъпват в ЦИК са от компетентността на ОИК. 

Тя апелира всички избиратели да изпращат сигналите до ОИК, за да има време за реакция, тъй като изпращайки ги до ЦИК се забавя времето. 

"Нека избирателите изразявайки своя вот върху бюлетините да не ги поставят една върху друга, за да не се отбелязва върху поставената от долу бюлетина", каза Матева. 

Първата избирателна активност ще бъде обявена в 11 часа. Много са причините поради, които една бюлетина може е невалидна, отбеляза Матева

Седем са подадените жалби до Общинската избирателна комисия (ОИК) в Бургас към 14:00 часа. Това показа справка на БТА в официалната интернет страница на комисията. По-голямата част от тях са за предизборна агитация пред секциите за гласуване.

Седем жалби за нарушения са подадени до избирателната комисия в Бургас

В един от сигналите се посочва, че в някои секционни комисии, задавайки въпроса „С двете бюлетини ли ще гласувате?“, на избирателите не се обяснява недвусмислено, че изборите са два - за кмет и за листа с общински съветници. Според подателите на жалбата избирателите се обърквали и масово са гласували само за кмет.

Общинска избирателна комисия в Бургас е отчела, че сигналът е неоснователен, става известно от решение, публикувано в официалната ѝ интернет страница. Без уважение е оставена и друга подобна жалба, в която се твърди, че членове на секции предлагат на гласоподавателите да гласуват само за кмет, като казват, че няма смисъл да им дават бюлетина за общински съветници, сочат публикуваните решения на ОИК-Бургас. 

enlightenedСмолян

Сигнали за кандидати, които стоят пред избирателна секция са подадени в ОИК-Златоград.

Това съобщи председателят ѝ Ирина Иванова. Подадени са и сигнали за автомобили с агитационни материали, които се намират пред секция. В момента се подготвят решения за два от сигналите

Подадени са сигнали за кандидати, които стоят пред избирателна секция в Златоград

От началото на изборния ден няма подадена писмена жалба за нарушение на изборния процес. Избирателната активност в община Златоград до 11:00 часа е 23,77 %, като са гласували 2407 от имащите право на глас 10 126 души.

21 са избирателните секции в общината, като подвижна секция не е регистрирана. За кмет на община Златоград има пет кандидата. За кметове на кметства в село Аламовци - трима, в Долен - четирима, в Ерма река - четирима и в Старцево - петима кандидати. Има регистрирани и 7 кандидатски листи за общински съветници.

enlightenedСтара Загора

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия (СИК) в града, заради несъвместимост.

Това съобщават в свое решение ОИК, публикувано на официалната им страница в интернет. След проверка е установено, че членът на СИК в една от секциите е съпруга на кандидат за общински съветник. 

Освободиха член на СИК в Стара Загора заради несъвместимост

Общинската избирателна комисия е разгледала доклад по постъпил сигнал от председателя на една от секциите в малките населени места за извършване на предизборна агитация пред избирателната секция от кандидата за кмет на кметство.

ОИК е считала, че в случая е налице нарушение на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, изразяващо се в нарушаване на забраната за предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

От ОИК са оставили без разглежда жалба по постъпил сигнал за грубо отношение от страна на член на СИК. Задържаха съпругата на кандидат за кмет на старозагорското село Юлиево, община Мъглиж, с избирателни списъци.

Хванаха съпруга на кандидат за кмет с избирателни списъци в колата

Случаят е от около 14:00 часа, в непосредствена близост до избирателна секция в селото, органи на реда спират джип, управляван от съпругата на единия от кандидатите за кмет на селото.

В колата са открити списъци с имена на избиратели. На място се извършва оглед на автомобила от криминалисти. По случая се води разследване.

Заради агитация: Акт за нарушение получи кандидат за кмет на старозагорско село

Акт за нарушение получи кандидат за кмет на старозагорското село Петрово заради агитация през избирателна секция.

По-рано председателят на секцията в селото е подала сигнал за нарушението. Има извършена проверка и попълнен констативен протокол, на базата на които сигналът е приет за основателен и е съставен констативен акт. 

В сигнала е описано, че мъжът е посочвал на гласоподавателите номера на бюлетината за кмет на кметство на образеца на таблото с агитиране да се гласува за него. 

enlightenedПлевен

Във връзка с установено нарушение на политическите права на гражданите, свързани с изборите за кметове и общински съветници, в Районна прокуратура-Плевен е образувано бързо производство за престъпление.

Жена е осъдена за купуване на гласове в Плевенско

На 28 октомври в качеството на обвиняемо лице е привлечен жена на 40 години от село Николаево, обл. Плевенска, за това, че на 27 октомври в село Николаево дала на две други лица имотна облага - сумата от по 40 лева на всеки, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат на изборите на 29.10.2023 г.

Обвиняемата се е признала за виновна. Сключено е споразумение между защитника и и Районна прокуратура-Плевен, което е одобрено от Районен съд-Плевен. На обвиняемата е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от три години, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност, а именно да заема изборна длъжност за срок от  три години.

enlightenedВраца

В секционна избирателна комисия в мездренското село Върбешница са свършили бюлетините и в момента се чака да пристигнат нови, казаха от Общинската избирателна комисия.

Мездренско село остана без бюлетини

Оттам казаха, че ЦИК ще разреши въпроса. Общо в мездренско се гласува в 42 постоянни СИК.

Мъж е задържан с. Девене, община Враца, заради поведение, нарушаващо изборните правила. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Враца. Задържаният е на 36 г. и според информацията се е опитвал да дава инструкции и да снима случващото се в секционна избирателна комисия. Той ще остане в ареста до 24 часа.

Задържаха мъж заради заснемане на изборния процес във Врачанско

От полицията припомнят, че служителите на МВР ще се намесват за възстановяване на реда в изборните секции, когато това е необходимо и след искане от страна на избирателната комисия, а в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. 

enlightenedДобрич

По два сигнала се е произнесла до момента Общинската избирателна комисия (ОИК) в Балчик, сочат решения, публикувани на сайта ѝ. 

Единият сигнал е свързан с това, че кандидат за кмет на кметство е пред изборната секция и отмята имена от списък. След проверка на ОИК е констатирано, че лицето не е в непосредствена близост до изборната секция, в действителност има списък с имена, но не влиза в пряк контакт с гласоподавателите.

По два сигнала за нарушения в изборния ден се е произнесла ОИК-Балчик

На лицето е направено устно предупреждение. ОИК приема сигналът за допустим, но не е доказан. Не са установени действия, които да нарушават изборното законодателство и налагащи ангажиране на административно наказателна отговорност на лицето. Комисията оставя сигнала без уважение като недоказан.

В другия сигнал упълномощено лица сезира ОИК за това, че кандидат за общински съветник е извършвал предизборна агитация във фейсбук. Комисията оставя сигнала без уважение поради липса на нарушение на Изборния кодекс, тъй като социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на закона. 

Четири сигнала са постъпили в Общинската избирателна комисия – Генерал Тошево след обяд, става известно от решения, публикувани на сайта на комисията. 

Само в следобедните часове: Четири сигнала за изборни нарушения в Генерал Тошево

Единият от сигналите е за налични агитационни материали в близост до изборно помещение. След извършена проверка ОИК – Генерал Тошево установява, че в действителност има агитационни материали на по-малко от 50 м от изборното помещение и дава указания на Секционната избирателна комисия те да бъдат премахнати. Също така указва да се спазват правилата на Изборния кодекс.  

Вторият сигнал е за това, че пропускателният контрол на вход на изборно помещение се осъществява от застъпник. ОИК – Генерал Тошево посочва, че съгласно Изборния кодекс правомощията на застъпника не включват осъществяване правото на гласуване на избирателите. За това дава указания до секционната комисия да се преустанови контролирания достъп до секцията на гласоподавателите, осъществяван от застъпника.

Следващите сигнали са за предизборна агитация от лица пред изборно помещение в различни села на територията на общината. Проверки на ОИК не установяват твърдените обстоятелства, но комисията дава указания да се спазва Изборния кодекс. С това сигналите в ОИК – Генерал Тошево към момента са общо седем. 

По един сигнал се е произнесла Общинската избирателна комисия (ОИК) в Добрич в следобедните часове, сочи публикувано решение на сайта ѝ.

Сигнали за изборни нарушения в Добричко

Кандидат за общински съветник сигнализира комисията, че на гласоподавател е дадена попълнена бюлетина. След проверка от член на ОИК – Добрич е установено, че избирателят, след като е застанал в паравана за гласуване, е излязъл и казал, че бюлетината е попълнена. Членовете на секционната комисия без да я разгърнат са написали, че е сгрешена и са му дали друга бюлетина.

ОИК-Добрич оставя сигнала без уважение, тъй като не се съдържа искане за упражняване правомощията на комисията. Тя счита, че лицето, сезирало комисията, не е заинтересована страна по случая, тъй като подава сигнал от трето лице. Сигналът е оставен без разглеждане. С него сигналите в ОИК стават три до момента. 

По две жалби се е произнесла до момента Общинска избирателна комисия (ОИК)-Каварна до момента, става известно от публикувани решения на сайта на комисията.  

В едната се твърди, че в няколко секции кандидати за общински съветници с автомобили транспортират и придружават лица, които да участват в изборния ден, като гласоподаватели, като жалбоподателят предполага, че става въпрос за контролиран вот. След проверка на място в посочените в жалбата секции е установено, че към момента на проверката не са налице посочените в жалбата обстоятелства.

Част от присъстващите в две от секциите - председатели, членове на комисии и застъпници, посочват, че в определени моменти през деня е налице струпване на хора. По тази причина ОИК Каварна взима решение да уведоми прокуратурата, за да извърши проверка по подадената жалба.
 
Другата жалба е оставена без уважение. В нея се посочва, че председател на секционна комисия, чрез публикация във фейсбук профила си, агитира за конкретна листа. Към жабата е приложен скрийншот на публикацията.

От ОИК посочват, че материали в социалните мрежи са извън обхвата на контрол за проверка на законосъобразност от избирателните комисии съгласно Изборния кодекс.

enlightenedКюстендил

Кандидат за кмет на Кюстендил не може да гласува за себе си, защото има регистрация по настоящ адрес в чужбина, казаха за БНР от Общинска администрация. Това е валидно и за хората с двойно гражданство, чийто постоянен адрес е в Кюстендил или в някое от 70-те села. 

Хора с постоянен адрес в Кюстендил или в някое от селата, но имат и адресна регистрация в чужбина, не могат да упражнят правото си на глас, поясниха администратори. За такива случаи явно е необходима промяна в закона. И майката на друг от кандидатите за кмет се оплака тази сутрин, че не е допусната да гласува:

Кандидат за кмет на Кюстендил не може да гласува за себе си

"Трябва да ходя в Общината, създава се смут в мен, вместо да съм спокойна в този ден, аз трябва да ходя да доказвам къде съм се родила, къде съм израсла и къде живея. Имам постоянен адрес, ето ми личната карта с постоянен адрес, адреса, на който съм се родила".

Във всичките 117 избирателни секции Общината е осигурила дезинфектанти дори и маски, каза завеждащият организационния отдел Мирослав Миланов: "Сега видях човек с маска да гласува. Ако искат и за хората има". 

Бюлетини без номера са засечени в Кюстендил и Дупница. От Общинската избирателна комисия в Кюстендил посочиха, че от някои секционни комисии са сигнализирали, че има бюлетини, които са без номер. ОИК е извършила проверка. Установено е, че липсата на номер не влияе на поредността на номерата в кочана с бюлетини, а съответно се явяват, като допълнителен брой бюлетини в кочана.

Появиха се бюлетини без номера в Кюстендил и Дупница

В тази връзка е установен ред на действие при откриването на подобни бюлетини. Открита бюлетина без номер следва да се анулира от СИК на територията на община Кюстендил, като се прегъне и на гърба на бюлетината се изпише по диагонал анулирана. Анулираните бюлетини следва да се съхранява заедно с останалите анулирани, сбъркани и използвани за образци. Наличието на бюлетини без номер, следва да се впише от СИК в съответния протокол за отчитане на резултатите в зависимост от това за кой вид избор е.

Решението на ОИК – Дупница гласи:  При установяване на бюлетини без фабрични номера съответната СИК следва да изготви протокол, в който да отрази техният брой (включително по кочани). След това СИК следва да отдели тези бюлетини и да ги опакова в отделен пакет с надпис: "Бюлетини без фабрични номера“. Когато след приключване на гласуването се установи, че е гласувано с такива бюлетини СИК отчита гласа в тези бюлетини като действителен глас по правилата за действителни гласове.

enlightenedБлагоевград

По четири сигнала се е произнесла до момента Общинската избирателна комисия (ОИК) в Сандански, сочат решения, публикувани на сайта ѝ. 

Единият сигнал е свързан с това, че кандидат за общински съветник е извършвал предизборна агитация във фейсбук във вчерашния ден. Комисията оставя сигнала без уважение поради липса на нарушение на Изборния кодекс, тъй като социалните мрежи не представляват медийна услуга по смисъла на закона, се посочва в решението.

Вторият сигнал е за нарушаване на изборния процес. Твърди се, че по време на гласуване на жител на град Сандански са предоставени две бюлетни, едната, от които е била попълнена.

След проверка на ОИК е установено, че по погрешка на гласоподавател преди това са предадени една бюлетина за кмета на община и две бюлетини за общински съветници. Лицето е гласувало като е попълнило и двете бюлетини за общински съветници, пуснал е в избирателната урна само една от тях, а другата е оставена пред члена на Секционна избирателна комисия (СИК).

По четири сигнала се е произнесла ОИК в Сандански

В този момент влиза следващ гласоподавател, на който подават върнатата от предишния гласоподавател бюлетина за общински съветници. Последният, отваряйки бюлетината констатира, че е предварително попълнена.

ОИК установява нарушение на изборните правила и оправомощава председателят на СИК да състави Актът за установяване на административно нарушение (АУАН) за извършеното нарушение на разпоредбата. 

Третият сигнал, по който се е произнесла ОИК, е свързан със заснет вот. В жалбата се твърди, че е установено грубо нарушение, в което най-вероятно се касае за контролиран вот.

Сочат се обстоятелства за гласувал избирател, който след като е маркирал в бюлетината си, е заснел бюлетината си. Председателката на СИК поискала от гласоподавателката да потвърди, дали действително е заснела вота си и последната е потвърдила това, показвайки заснетия с телефона си вот. От това ОИК дават указания за съблюдаване на изборното законодателство от всички СИК.

Четвъртият сигнал е за гласоподавател, който не е бил допуснат да гласува по постоянния си адрес. В решението на ОИК се посочва, че намира жалбата за за допустима, но не и за основателна, тъй като счита, че не се касае за нарушаването на изборните правила и Методическите указания.

enlightenedВидин

В Общинската избирателна комисия (ОИК) е постъпила жалба за купуване на гласове във видинското село Синаговци, избирателите в селото гласуват в СИК номер 110 в сградата на местното читалище. В момента  жалбата се проверява. Това каза за секретарят на ОИК Иван Перчински.

Жалбата е подадена във Видин срещу кметският наместник на село Синаговци за купуване на гласове. По информация от жители на село Синаговци, настоящият кметски наместник обхождала съселяните си с тефтер, пълен със списъци и таблици, като агитирала срещу заплащане да се гласува за определен стар-нов кандидат за общински кмет.

ОИК-Видин проверява жалби за изборни нарушения

Другата жалба е, че видински превозвач, който извършва обществен превоз по договор с община Видин, е облепил автогарата си с агитационни материали на определен кандидат за кмет и общински съветници. Агитационни материали са поставени и в автобусите, които извършват обществен превоз.

От ОИК съобщиха,че се проверяват получените сигнали и жалби.
БТА/БГНЕС/nova.bg