На фона на нестихващото напрежение и война в Украйна президентът Володимир Зеленски пристигна на историческа визита в страната ни. Тук го посрещна гръмотевична буря и пороен дъжд, които съпътстваха срещите му с премиера и вицепремиера на България Николай Денков и Мария Габриел, както и с президента Румен Радев. Зеленски благодари от сърце на българския народ и правителството за оказаната помощ и подкрепа и изрази надежда добрите отношения да продължават в тази посока. Делегациите на двете страни, пък, подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.



Зеленски пристигна в София с българския правителствен самолет от Кишинев

Полетът
, с който пристигна Зеленски у нас, бе извършен с българския правителствен самолет, който излетя от България за Кишинев рано сутринта и кацна у нас обратно с украинския президент малко след 12:00 ч.

Зеленски в България
МС, БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел първа посрещна държавния глава на Украйна при кацането му на българска територия. Това стана ясно от публикация на Габриел във фейсбук. „Добре дошъл в България, Володимир Зеленски“, написа тя. 

Малко след това Зеленски публикува пост в профила си в социалните мрежи, където официално сподели за визитата си в България и какво предстои. „Ще проведа задълбочени преговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, парламентаристи, политици, журналисти. Отбранителна подкрепа, евроатлантическа интеграция на Украйна, среща на НАТО, гаранции за сигурност и прилагане на Формулата на мира“, написа той в Twitter
 

Зеленски се срещна с Денков и Габриел в МС

Около 13:00 ч. от Летище София потегли огромен кортеж и под засилени мерки
за сигурност президентът Зеленски заедно със своя делегация, в която бе и украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, пристигнаха в Министерския съвет, където започнаха поредица от срещи и конференция след това. 




След срещата бе дадена официална пресконференция пред медиите, на която официално бяха подписани две неща -  съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.  

Зеленски на визита в България
Георги Димитров



Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора

"Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора" - с тези думи президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към българския народ и към премиера на страната ни Николай Денков. 

„Скъпи народ на България, радвам се да посетя вашата страна, вашата столица, по покана на вашето правителство и премиера. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна и нашата свобода. Отношението към Русия в различните страни, за съжаление, не е еднозначно, но това е животът. На хората им е трудно да признават реалността на злото, особено ако не са се срещали с него пряко. Благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Благодаря на премиера, на вицепремиера, на цялото правителство и на Народното събрание”, посочи Зеленски.

Президентът благодари за подкрепата и в отбраната, предоставяна от България. „Тя е абсолютно публична. Това е един пакет за защита, а не за настъпление. За да могат родителите да защитят децата си. А не, както в началото на войната, когато хора в руска униформа изнасилваха руски деца пред очите на родителите им”, поясни той.

Президентът завърши изказването си с емоционални думи: „Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент - на загуба на животи, в борбата за живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много Ви благодаря! Слава на Украйна!”.

Володимир Зеленски
БГНЕС

Николай Денков Володимир Зеленски
БГНЕС

Денков към Зеленски: Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност

"За мен е удоволствие да Ви посрещна в София и да изразя лично своята и на българското правителство подкрепа на Украйна в борбата руската агресия. България е последователна в подкрепата за суверенитета и независмостта на Украйна. Убедени сме, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност и сигурността в региона". Това заяви от своя страна премиерът Николай Денков в съвместната пресконференция.

"Русия трябва да се изтегли безусловно от украинската територия от международно признатите граници и да понесе отговорност, включително за военни престъпления. Украйна заема важно място във външнополитическите приоритети на България, заради историческата, културната, езикова и географска близост между двете страни. Освен това в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница. Поради всичко това, страната ни не може да гледа безучастно страданието на милиони хора само на няколкостотин километра от нашите граници", заяви Денков.



"Още от първите дни на конфликта, тогавашният премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев лично се ангажираха за европейска подкрепа на Украйна. Кабинетът "Петков" включи нашата страна в усилията на ЕС и НАТО в помощ на Украйна - политическа и дипломатическа, хуманитарна и военно-техническа. Нашата страна втори дом за стотици хиляди украински бежанци, избягали от войната", посочи той.

Денков също така посочи, че мястото на Украйна в сърцето на европейската сигурност - в НАТО и ЕС. Той се ангажира, че България ще помага на Украйна да се подготвя за членство в двете организации. И изрази готовност страната ни да участва в следвоенното възстановяване на Украйна.

Володимир Зеленски МС
Снимка: Георги Димитров


Зеленски се срещна с президента Румен Радев

След това украинският президент се срещна и с държавния глава Румен Радев, където отново на фона мощните гръмотевици отвън те проведоха дълъг разговор вътре в президентството. 

"Тази декларация е важна стъпка в развитието на нашите отношения, но аз не приемам изпращането на боеприпаси от резервите на нашите страни. Отбранителните способности на България не бива да отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион", обърна се Радев към украинската делегация.

"Конфликтът придобива нови измерения. Това за нас е изключително чувствителна тема. С всеки изминал ден рискът в Европа расте, включително рискът от радиоактивно замърсяване", посочи българският държавен глава.

"Ние следим с тревога как бойните действия стават все по-ожесточени и загиват все повече хора, включително от българската общност в Украйна, както и рискът около Запорожката АЕЦ. Конфликтът се превръща в борба на изтощение, което изтощава икономиките не само на Украйна, но и на европейските страни, но изостря и социалното напрежение", коментира българският президент.

Радев посочи, че "този конфликт няма военно решение" и допълни: "Все повече и повече оръжие трудно води това решение. Година и половина очакваме решение, но виждаме, че то не се получава. Важно е в тази връзка да обръщаме внимание за последователни усилия за деескалация, за прекратяване на огъня, с мирни средства на дипломацията. Знам колко е трудно. Надявам се по-скоро да видим мирно решение, особено в светлината на дълбоките исторически връзки между нашите народи".

"За мен това категорично е война, многократно използвах думата "война", обърна се Радев към Зеленски.

"Чуваме думата "победа". Ние искаме да чуваме думата "мир". И водещите усилия да бъдат постигане на "мир". Вярвам, че не сме използвали всички средства на дипломацията в тази посока, а не задълбочаване на конфикта", допълни още българският държавен глава Румен Радев.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси от резервите на България

Радев и Зеленски
Президентство, пресцентър

"Много съм благодарен за това, че хората в България подслониха голям брой украинци. Те разбират, че това не е конфликт, а война. Трябва да поставим точките. Имаме право на това, защото войната е на наша земя. Един от опитите за шантаж на Русия бяха чрез енергоносителите. Това не е война за изтощение на света, а за избиването на украинци". Това заяви от своя страна украинският президент Володимир Зеленски пред Радев. 

Той отбеляза, че е важна декларацията, подписана между двете страни и попита Румен Радев, ако България е в същата ситуация и не й помагат с оръжие, какво ще прави тогава.  

"Не дай си Боже някоя трагедия да стане и вие да сте на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности, какво ще правите тогава? Ще кажете: "Путин, взимай български територии?”. Не, вие като президент няма да допуснете компромис със сувереността си", каза украинският президент и допълни: "Вие няма да допуснете компромис, сигурен съм", заяви той. 

"Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, но съм убеден, че Украйна един ден ще бъде част от Европа", категоричен бе той. 

По думите Путин няма да се успокои, докато не ни избие. "Това не е просто някакъв друг въпрос. Ние искаме просто да живеем. Много ми се иска да ме разберете", подчерта Зеленски. 

Зеленски към Радев: Това не е конфликт, това е война

Радев и Зеленски
Президентство, пресцентър

"България беше една от първите, които подкрепи европейската интеграция на Украйна", отговори му Радев и отбеляза, че в момента чуваме думата: "победа", но бихме искали да чуем думата "мир".

"Водещите усилия трябва да бъдат насочени към постигането на мир. Не сме използвали всички средства на дипломацията. Войната се води на територията на Украйна. Войната придобива и нови измерения и те отдавна напуснаха границите на Украйна. И много други отношения социални, икономически. Виждате какво се случва в Европа – растяща инфлация, взимане на надмощие на радикални движения. Ние трябва да мислим за бъдещето на Европа, как тази война се отразява на Европа", коментира Радев.

"Какво още трябва да използваме? МААЕ общува с Русия, ООН общува с Русия. МААЕ предлага да управлява централата. Изведете войниците от АЕЦ Запорожие, но руснаците не напускат централата. Какви повече дипломатически усилия. Кой общува с руснаците? Ердоган и Гутериш. Тези двама души се хващат за главата, Русия всеки ден измисля нови предтексти. Русия завзе нашите териториални води. Има хора в света. Ние дадохме възможност на МААЕ да общува Русия", каза Зеленски.



Визитата на Володимир Зеленски приключи след дискусия в Националния исторически музей

Повече от 140 хиляди души са получили защита в България. Вие ме аплодирате, искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора.  Това заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски в Националния исторически музей на дискусия, организирана от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Ние се стараем нашите хора да могат да се върнат вкъщи, в домовете си в Украйна и тя да стане безопасна, каза Зеленски. Това е много необходимо и усещаме, че може да стане възможно, добави той. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана, посочи украинският президент.

Попитан защо е дошъл сега в България и по какви причини, украинският президент Зеленски отговори, че причината е дефицит - дефицит на оръжие и дефицит на време, заради което трябва да се действа много по-бързо. Той отбеляза, че днес е провел много важни разговори за енергетика и за енергийната сигурност. Държавният глава на Украйна изяви желание да бъдат осъществени с България съвместни проекти в различни сфери.

На въпрос за разговора си с президента Румен Радев Зеленски коментира, че българският държавен глава е изказал своето мнение относно подкрепата с оръжие. "Във всички други аспекти имахме единно разбиране. Що се отнася до аспекта за помощта по отношение на отбраната, имаме различни виждания", каза Зеленски. По думите му Радев смята, че това би означавало ескалация, докато за Зеленски това означава защита.

Желязков пред Зеленски: Решението на парламента е красноречив израз на солидарност с Украйна

Украинският президент се срещна също и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, както и с председателя на Народното събрание Росен Желязков и народни представители.

Зеленски България
Пресцентър НС

От България Зеленски замина за Прага.

Засилени мерки за сигурност в центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

От рано сутринта в София имаше безпрецедентни мерки за сигурност и полицейски екипи в района на Триъгълника на властта, както и по булевардите „Брюксел” и „Цариградско шосе”, откъдето обикновено се придвижват официални делегации.

Няколко пъти беше затваряно движението в центъра, образуваха се задръствания, за кратко беше ограничено и движението на пешеходци в района. 

Визитите на Зеленски винаги се следят с повишено внимание и до последно се пазят в тайна от съображения за сигурност. Често се случва програмата му да се променя в последния момент.

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА

Мерки за сигурност София заради Зеленски
БТА