Председателят на Народното събрание Росен Желязков и народни представители се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Той потвърди позицията на България, която беше сред първите държави осъдили остро руската агресия в Украйна. Ще продължим да настояваме за постигане на справедлив и траен мир по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на страната Ви, подчерта Росен Желязков.

България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, посочи Росен Желязков. Той информира президента на Украйна Володимир Зеленски за приетата днес от Народното събрание декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия. Днешното решение на парламента е красноречив израз на искрената приятелска солидарност с Украйна и нейния народ, подчерта председателят на Народното събрание.

Борисов: Бъдещето на Украйна, нейната сигурност са в НАТО и ЕС

Народните представители възложиха на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, отбеляза председателят на парламента. Той уточни, че се предвижда министърът на енергетиката да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на еднодневно посещение в София. В София той разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриела, както и с президента Румен Радев.