Калфин: Кабинетът да оцени ефекта у нас от търговското споразумение САЩ-ЕС
Калфин: Кабинетът да оцени ефекта у нас от търговското споразумение САЩ-ЕС / снимка: БГНЕС
Калфин: Кабинетът да направи оценка за ефекта от търговското споразумение САЩ-ЕС
80696
Калфин: Кабинетът да направи оценка за ефекта от търговското споразумение САЩ-ЕС
  • Калфин: Кабинетът да направи оценка за ефекта от търговското споразумение САЩ-ЕС

Правителството трябва да изготви анализ за това какви са ползите и негативите за българската икономика и гражданите от сключването на търговското и икономическо споразумение между САЩ и Европейския съюз. Това поиска вицепремиерът Ивайло Калфин, който участва в дискусия за споразумението на синдикатите и „Солидарна България".

По думите на Калфин в сегашния му вид споразумението е неприемливо. Преговорите се водят между представители на Брюксел и Вашингтон. С него се предвижда уеднаквяване на правни, екологични и санитарни норми между САЩ и ЕС, както и създаване на международен арбитраж, чрез който големите компании ще могат да съдят държави, наложили здравни или антимонополни мерки срещу тях.

„Във варианта, в който в момента е договорено според мен не би трябвало да бъде подкрепено и на последната си сесия Европейският парламент на практика не гласува", напомни вицепремиерът.

ЕП отложи за лятото дебата по препоръките за преговорите по ТПТИ

Калфин сподели, че за него е по-важна българската позиция. „Още не съм видял и настояваме това да се случи и правителството да направи оценка за въздействието - как едно подобно споразумение би се отразило в България. Това е важно за българските граждани, за бизнеса, за синдикатите", каза министърът.

Димитров: ТПТИ може да помете цели сектори у нас за дни

Има оценки на различни институции и организации, но Калфин не знае правителството да е поръчало такова изследване. Според него именно това е важно и той се е обърнал към премиера Борисов с такова предложение.

ТПТИ е шанс за повече български продукти да стигнат до пазарите в САЩ

Калфин изрази личното си мнение, че в този си вид, както е договорено в момента, той вижда повече вреди, отколкото ползи.

„Ако се промени този текст, който е договорен... Основната пречка е свързана с процедурата за уреждане на споровете и с възможността за одържавяване на публични услуги и на компании, свързани с публичната инфраструктура. Говорим средно за ЕС, а България има своя икономика и свои интереси. Нашият стокообмен със САЩ е доста малък. Това не предполага, че ние не трябва да направим анализ с това споразумение, ако него го има, какво би се случило - колко български фирми биха намерили допълнителен пазар в Европа, по какъв начин ще изглежда българският пазар, какво точно ще изнасяме и така нататък", коментира вицепремиерът.

Кунева: Нуждаем се оттърговското споразумение ЕС-САЩ

Именно затова според него трябва да се направи анализ, за да знаем какво страната ни подкрепя или не подкрепя.