/ БГНЕС
Победителят в тазгодишното издание на песенния конкурс "Евровизия" Немо обяви, че Швейцария се нуждае от трети пол, съобщи ДПА. Изпълнителят на песента The Code беше приветстван от стотина фенове на летището в Цюрих.

Първият небинарен победител: Швейцарецът Немо спечели „Евровизия“ (ВИДЕО)

Много от почитателите на 24-годишния Немо развяваха небинарен флаг - жълта, бяла, лилава и черна хоризонтална линия.

Немо е небинарен и предпочита да бъде назоваван с местоименията they/them на английски.

Победата му в Малмьо е трета за Швейцария на "Евровизия". Предишният път, когато страната спечели песенната надпревара, беше през 1988 г. Тогава Швейцария беше представяна от Селин Дион. Триумфът на Немо подхрани дебата за регистрирането на трети пол в Швейцария. Аз съм категорично за признаването на трети пол, каза Немо пред радио SRF. Според изпълнителя промените трябва да започнат възможно най-бързо.

Швейцарският министър на правосъдието и полицията Бийт Янс покани Немо на среща за разговор по темата за правата на куиър общността.

Имаше ли участник без бельо на сцената на Евровизия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Депутатът от дясната Швейцарска народна партия Барбара Щайнеман обяви, че е против легализирането на трети пол. Според нея всеки швейцарски гражданин има основни права и няма нужда от промяна в правната система "заради отделни хора".

В съседната на Швейцария Германия е възможен изборът на опция за пол, различен от рождения, отбелязва ДПА.

По думите на Немо песента The Code е разказ за пътуване в търсене на идентичност. На сцената на "Евровизия" изпълнителят развя швейцарския национален флаг заедно с небинарното знаме.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Розалия Благоева/БТА