Кунева: Нуждаем се от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции
Кунева: Нуждаем се от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции / снимка: БГНЕС

България се нуждае от трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции като един от инструментите за развитие на икономиката си, за повече конкурентоспособност, инвестиции в по-големи пазари, което ще осигури и нови работни места. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на конференция "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ): Перспективи пред малкия и средния бизнес".

Вицепремиерът напомни, че според предварителни изследвания на ЕК и водещи световни икономисти споразумението ще доведе до значителен икономически ръст на ЕС - със 119 млрд. евро годишно.

Споразумението е необходимо и във връзка с нивото на инвестиции в ЕС през последните години, чието намаление е с около 15 на сто. В България преките инвестиции от началото на годината до май са 302.6 млн. евро и са намалели с една трета спрямо предишната година, отбеляза вицепремиерът и допълни, че малките и средни предприятия имат сериозен проблем с инвестирането.

Тарифите и нетарифните ограничения добавят между 10 и 20 на сто върху цената на стоките, търгувани между ЕС и САЩ, което рефлектира върху цените за крайния потребителите. Освен ползите от споразумението вицепремиерът отбеляза и страховете на Европа във връзка с него. Сред тях тя открои тревогите около това, че споразумението ще "пусне" на българския пазар генномодифицираните организми, шистовия газ и месото от клонирани животни. Това не е вярно, нито България, нито ЕС ще отстъпят от високите си стандарти за безопасността, здравето, екозащита и защита на потребителите, заяви вицепремиерът.

Тя отхвърли и страховете, свързани с АКТА, както и тези в социалната област. Във връзка с арбитражния механизъм, Кунева посочи, че страна ни има задача - да реформира съдебната си система и съобщи, че ангажиментите в тази връзка бъдат представени скоро от правителство под формата пътна карта. Вицепремиерът заяви още, че България ще настоява малките и средни предприятия в българската икономика да бъдат специална част от преговорния пакет, който България представя.

Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТIP от Transatlantic Trade and Investment Partnership) е планирано за 2014 г. споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Преговорите по него продължават да не са достатъчно публични, отчитат специалисти. Изчисленията на експертите показват, че годишният ефект от това споразумение ще е около 130 млрд. евро за БВП на ЕС и около 90 млрд. за американската икономика. Преди дни икономическият министър Божидар Лукарски обяви, че България поставя като специално условие в преговорите разглеждане на визовия режим със САЩ.