ТПТИ е шанс за повече български продукти да стигнат до пазарите в САЩ
ТПТИ е шанс за повече български продукти да стигнат до пазарите в САЩ / DarikNews.bg

Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ бе оценено като полезно от представителството на Европейската комисия у нас.

Двете най-големи икономики в света - на ЕС и на САЩ, формират почти половината от световния брутен вътрешен продукт. Европа е най-големият инвеститор в САЩ и облекчаването на правилата за европейските фирми без съмнение ще са от полза на икономиката на съюза, мотивира се в Габрово Христо Христов, политически съветник в Представителството на ЕК в България.

Критиците на Споразумението акцентират не толкова върху съдържанието му, колкото върху няколко популярни мита.

Сред Христов най-разпространените са, че се дава зелена светлина върху разпространението на ГМО и добива на шистов газ. Опонентите на Споразумението твърдят, че този документ ще обслужи лобистки интереси и е творение на бюрократи без ясен мандат.

Според Христо Христов това са най-разпространените заблуди, когато говорим за Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ.

Политиците са в основата на разпространението тези митове.

Режимът на отглеждане на ГМО-продукти е регулиран от ЕК и всяка една държава може да прецени дали да разреши разпространението. Съществува възможност и да се взема такова решение за всеки един продукт конкретно. Ролята по контрола е на националните органи и сключването на Споразумението няма да промени това.

Понастоящем в България има мораториум върху отглеждане на ГМО-култури и добива на шистов газ.

Защитата на инвеститорите е нещо, което буди притеснение.

Смята се, че Споразумението би дало предимства на американски инвеститори и ще наложи американския диктат. Според Христо Христов от години между САЩ и европейски държави съществуват такива двустранни споразумения, които не са дали подобен ефект.

Той е категоричен, че в този случай става въпрос за спекулация.

Преговорите се представят едва ли не като инициатива на европейските бюрократи.

На това обвинение Христов отговори с пример за ясния мандат, получен от Европейската комисия от страните-членки.

Качеството на храните, защитата на труда и постигнатите високи стандарти са нещо, от което Европа няма да отстъпи при сключването на това Споразумение.

То обаче ще даде шанс за намаляване на мита и за облекчаване на търговията.

Специално за България също има значителни изгоди от неговото сключване. Средно митата между ЕС и САЩ са 4%, но не за всичко. Например при износ на тютюн от нашата страна в Америка митото е 40%.

Българските продукти едва ли ще имат пряк достъп на пазара в САЩ. Според Христов страната ни е твърде малка, за да успее да се пребори за това. Ефектът, обаче, е косвен.

"Големият шанс е, че българските продукти, като част от европейската икономика, са включени в тъй наречените "Вериги на предлагането". Компонент от някакъв краен продукт ще бъде наш", обясни Христов.

Например тук се произвеждат части за автомобили, които се ползват при производството на немска марка коли и така стигат до пазарите на Америка.

Дори продукта да е немски това води до възход и на нашата икономика. Износът на България към САЩ през последните 4-5 години нараства.