България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава, по повод на приключилата предизборна кампания в РСМ и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната.

България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват, отбелязва президентът Румен Радев. Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

Гордана Силяновска се закле като президент на РСМ пред парламента в Скопие (СНИМКИ)

Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана, добавя Румен Радев.

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност вчера, след като положи клетва пред парламента в Скопие. При клетвата си тя произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”. В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Никол Николова, БТА