/ iStock/Getty Images
Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония да работят за изпълване на очакванията за постигане на напредък на страната по пътя към ЕС. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията, съпътствали клетвата на президента на Северна Македония Гордана Силяновска, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Позиция на премиера Главчев след изборите в Северна Македония

Очакванията към Северна Македония бяха подробно изложени в последния доклад за напредъка на страната към ЕС миналата есен, отбеляза говорителят. Беше посочена важността от поддържането на добро регионално сътрудничество, на добри междудържавни отношения, от добросъвестното прилагане на сключените двустранни договори, включително договора от Преспа и договора за приятелство и добросъседство с България. Това очаква ЕС, обобщи говорителят.

Вярваме, че новите власти в Скопие ще продължат по този път. Засега не искаме да се произнасяме какво би станало, ако не го направят, добави той.

Изостряне на тона между София и Скопие в първите часове след изборите в РСМ

Новоизбраният президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова встъпи в длъжност на 12 май, след като положи клетва пред парламента в Скопие. „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”, каза тя при клетвата си.

В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков/БТА