Декларация срещу бежански центрове в Сливен гласуват на сесия
Декларация срещу бежански центрове в Сливен гласуват на сесия / Дарик Сливен, архив

Общинските съветници Антоний Андонов и Стефан Пасков от ПП „Народен съюз" съвместно с ПП „ ВМРО-БНД" Сливен предлагат да бъде приета декларация против изграждането на бежански центрове на територията на община Сливен.

„Декларацията е превенция за да не бъдат създадени бежански центрове от затворен или отворен тип. Считаме, че община Сливен не бива да става потърпевша от политиката на криворазбраната солидарност и късно осъзнати грешни решения от Брюксел по отношение на мигрантската криза в Европа", заяви пред Дарик Антоний Андонов.

„През последните седмици в публичното пространство се появи информация за нови мерки от страна на правителството за разрешаване на ескалиращата имигрантска криза в България. От материали на водещите национални медии стана ясно, че се търсят варианти за увеличаване капацитета на съществуващите бежански центрове, както и че се извършват огледи за изграждане на нови в различни общини в страната. Опасяваме се, че това има връзка с одобрения наскоро квотен принцип в ЕС за приемане на 120 000 имигранти, срещу които българското правителство не възрази, за разлика от държави като Унгария, Чехия, Румъния и Словакия. Съществува реална възможност Германия, която изпитва най-силно имигрантския натиск, да изиска от България да приеме обратно имигрантите, които са регистрирани първоначално на наша територия. На този фон съвсем не е случайно и скорошното изказване на вицепремиера Румяна Бъчварова, че общините в България сами трябва да вземат решение дали да заселват имигранти на своя територия, като недвусмислено бе изтъкнато, че това трябва да става в обезлюдяващи се райони на страната", пише в декларацията.

„Свидетели сме как в последните дни напрежението , свързано с пребиваващите у нас нелегални имигранти ескалира. Доказателство за това са невижданите до момента масови безредици в бежанския лагер в гр. Харманли. Подстрекатели на безредиците се оказаха нелегални имигранти от Афганистан, Пакистан и държави от Африка, нямащи нищо общо с бежанците от Сирия. Безредиците в гр. Харманли и позицията на правителството предизвикаха незабавна обществена реакция. Проведоха се граждански протести в София, Варна, Велико Търново, Ямбол и други градове срещу намеренията за заселване на нелегални имигранти в България. Срещу това се изказаха и кметове на по-малки общини и населени места в пограничните райони с Турция с най-голям наплив на нелегални имигранти. Безспорно всичко това съвсем основателно предизвиква тревога и усещането за несигурност у гражданите на Община Сливен, чиито интереси сме длъжни и трябва да защитаваме. Припомняме, че позицията на ПП „Народен съюз"и ПП"ВМРО-БНД" срещу превръщането на Община Сливен и България в „гореща точка" за трайно настаняване на имигранти е крайно отрицателна, ясна и категорична. Тази позиция сме защитавали неотклонно и последователно пред гражданите на Община Сливен", гласи още текстът, който предстои да бъде гласуван.

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата общинска сесия на 16 декември.