Доайен  на обучението по новогръцки език е новият почетен доктор на ВТУ
Доайен на обучението по новогръцки език е новият почетен доктор на ВТУ / netinfo

На 24 октомври от 11,00 ч. ще се проведе официалната церемония по връчването на инсигниите Почетен доктор на Великотърновския университет  “Св. св. Кирил и Методий” на проф. д-р Стойна Пороманска, съобщиха от висшето училище. Тя ще изнесе академично слово на тема “Семантичната игра във времето и пространството”

Проф. Пороманска е удостоена с най-високото почетно звание на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” за нейните изключителни заслуги за изучаването и популяризирането на новогръцкия език във ВТУ. Решението на Академичния съвет е от 23 ноември 2015 г.

Проф. д-р Стойна Пороманска е доайен на обучението по новогръцки език в България и в частност във Великотърновския университет, където по нейна програма стартира през 1991 г. Освен във Великотърновския университет чете лекции в Софийския университет, Нов български университет и Пловдивския университет.

Проф. Пороманска е автор на множество публикации и студии по проблемите на новогръцкия език, както и върху новогръцките диалекти в България. Съставител е на системите за обучение по новогръцки език: „Новогръцки за начинаещи“ и „Новогръцки за напреднали“.

Научните й интереси са в сферата на новогръцкото езикознание, теорията и практиката на превода, методиката на преподаването на новогръцки език и новогръцката диалектология.

Получила е отличия от Атинската академия на науките, Центъра за европейски проучвания „Йоанис Каподистриас“ – Атина, Съюза на гръцките преводачи. Предстои обявяването й за doсtor honoris causa на Атинския университет.

Член е и основател на Европейската асоциация на неоелинистите. Проф. Пороманска е един от учредителните членове на  новосъздаденото дружество „Приятели на гръцката култура“ на Дружеството на неоелинистите в България „Костис Паламас“.