Изтича срокът, който ЦИК даде на Пеевски и Чакъров
В 17 часа изтича срокът, който Централната избирателна комисия даде на двете коалиции „Движение за права и свободи - ново начало" и „Демокрация, права и свободи - ДПС" да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им.

Това се наложи, тъй като според изискванията на Изборния кодекс една партия може да участва в изборите само в една коалиция. В момента ДПС присъства и в двете коалиции.

До тук се стигна, след като в понеделник имаше напрежение пред ЦИК между симпатизанти и членове на двете фракции на ДПС. След извънредно заседание на Комисията се стигна и до безпрецедентна ситуация, при която партия ДПС беше регистрирана като част от две коалиции, но без час на подаване и входящ номер, за да може никой да няма претенция, че е пръв.

Във водената от Делян Пеевски коалиция „Движение за права и свободи - ново начало” влизат три партии - ДПС, "Български глас" и "Новите лидери".

Три партии са подадени и към коалиция „Демокрация, права и свободи – ДПС” на Ахмед Доган - ДПС, СБОР и "Земеделски народен съюз".

При така заявени категорични позиции от двете фракции на ДПС, че те нямат да се откажат от регистрацията си ето и какво очакваме да се случи. ЦИК взе решение да издаде указания и към двете коалиции да докажат, че партия ДПС не е част от състава им.
Ако до 17 часа днес нито една от двете коалиции не се откаже от участието на партия „Движение за права и свободи”, ЦИК вероятно ще постанови отказ за регистрация и на двете формации.

При такъв сценарий, решението на ЦИК може да се обжалва пред Върховния административен съд, който обяви, че ще работи без почивка.

Тоест, ако магистратите бъдат сезирани утре, 8 септември, съдът има тридневен срок за произнасяне. При пълното му спазване това означава 10 септември, вторник.

Само ден по-късно, на 11 септември, изтича официалният срок за регистрация на политически партии и коалиции в централната избирателна комисия. Тоест, въпросите дали и кой ще надделее в тази битка ще получат отговор буквално в последния момент.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Николова/БТА, NOVA