1974 лева на човек от населението са усвоените евросредства в Тервел
1974 лева на човек от населението са усвоените евросредства в Тервел / община Тервел

Община Тервел е усвоила общо 31 050 613 лева за изпълнени от нея 30 проекта по пет програми, финансирани с европейски средства, сочат данни от три информационни системи, отчитащи усвояването на средства от еврофондовете за приключилия планов период.

От общината уточниха, че това са Оперативните програми „Регионално развитие“, „Околна среда“ и „Развитие на човешките ресурси“, както и Програмата за развитие на селските райони и Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България.

В информационната система ИСУН са отразени шест проекта, за които Община Тервел е била бенефициент и е получила суми за изпълнените от нея дейности към 30.05.2016 г. Отразена е сума по шестте проекта от 9 511 747 лв.Тази информационна система служи на Института по пазарна икономика, който съгласно данните в нея  отчита усвоените от общините средства по оперативните програми.

В информационната система на Държавен фонд „Земеделие“ Община Тервел фигурира като бенефициент по 21 проекта с обща стойност на усвоените суми 18,6 млн.лева. По два проекта за трансгранично сътрудничество са усвоени общо 102 933 лв.

Община Тервел получи и 2,8 млн.лева за претоварната станция на регионалното депо за отпадъци. Сумата се получава в пълен размер, тъй като Община Тервел, в качеството й на възложител на обществените поръчки за претоварната станция, няма наложени финансови корекции.

Съгласно данни от Националния статистически институт на територията на Община Тервел живеят 15 725 души.Това число служи за определяне на сумата за усвоени евросредства на човек от населението.