/ Thinkstock/Getty Images
С решение на Върховния касационен съд, Николай Шанков е осъден на 22 години „Лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване за извършено от него убийство на тригодишната Аксиния Викториева. 

Пиян шофьор отива на съд за причинена смърт на пътя

Шанков е осъждан неколкократно за извършени престъпления от общ характер. От септември 2016 г. той живеел на съпружески начала с Димитрана Георгиева и трите й деца, първоначално в кв. „Нов път“ във Видин, а по-късно в кравеферма в с. Слана бара.

Акушер-гинеколог на съд заради смърт на бебе при раждането му

През декември 2016 г. Шанков бил осъден с наложено ефективно наказание и до 21 март 2017 г. се намирал във Врачанския затвор, когато бил условно предсрочно освободен, с изпитателен срок от един месец и двадесет дни.

От затвора той се върнал при Георгиева, като заедно с нея работели в кравеферма в с. Слана бара и заедно с трите й деца обитавали стопанския двор. Мъжът често посягал на децата в отсъствие на майката, като поради тази причина, едното от тях – шестгодишният Ангел, избягал при баба си в с. Новоселци.

Шофьор отива на съд за причинена смърт на пешеходка във Враца

На 07 май 2017 г. Георгиева отишла с кравите на паша, а Шанков останал в обора. След като изринал и почистил, той се върнал в стаята на стопанската постройка, където се намирали двете дъщери на Георгиева.

Най-малката от тях - тригодишната Аксиния, се събудила и започнала да плаче. Момичето било родено недоносено, имало забавено развитие, не можело да ходи самостоятелно и да говори.

Въпреки недоволството на Шанков, детето продължавало да плаче и той започнал да му нанася удари с ръце по главата и тялото. Осъденият съблякъл момичето голо, ударил го с желязна тръба по главата, вследствие на което то паднало.

Шеф отива на съд, заради смъртта на електромонтьор

Побоят продължил с ритници и удари, докато тригодишната Аксиния спряла да диша и да реагира. Шанков завил телцето на детето с яке и отишъл при свидетелка И., за да извика линейка, като се опитал да я заблуди, че момичето е паднало само от леглото. 

Пристигналият на място лекарски екип установил, че детето е мъртво, както и че по тялото и главата му има видими следи от насилие. Пред полицейските служители Шанков признал за стореното.

Първоинстанционната присъда е била постановена по реда на съкратеното съдебно следствие (подсъдимият е признал изцяло фактите в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за това).

Осъдиха двама братя, убили жестоко свой съселянин

С нея на Шанков е било определено наказание „доживотен затвор“, което поради съкратеното съдебно следствие е било заменено от съда с „Лишаване от свобода“ за срок от 25 години. 

С въззивното решение на Софийския апелативен съд присъдата е била изменена, като при условията на съкратеното съдебно следствие наложеното на Шанков наказание е било намалено на 22 години „Лишаване от свобода“. Съдът е приел, че то е адекватно по вид измежду предвидените алтернативи.

Условна присъда за шофьор, причинил тежки травми на друг мъж

Подсъдимият е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец - майка на жертвата, сумата от 80 000 лева, представляваща обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Присъдата не подлежи на обжалване и протест.
Апелативна прокуратура София