съд дело
съд дело / Дарик - архив
Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд В. Христов по обвинение за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, довело до смъртта на електромонтьор. Обвиняемият Христов работил в електроразпределително дружество от 2001 г. като електромонтьор, а впоследствие бил преназначен на длъжност ръководител група, занимаваща се с изграждане, поддържане и ремонт на електрически линии и мрежи. Служителите в дружество задължително преминавали изискуемите инструктажи и полагали ежегодни изпити по безопасност на труда, извършвала се и проверка на състоянието на личните предпазни средства. Всички тези мерки са изключително наложителни при работа с електрически ток и свързаните с него съоръжения, именно с оглед високата степен на опасност за здравето и живота на служителите.

На 19.05.2015 г., в района на област Враца, се разразила буря със силен вятър и дъжд. В резултат на метеорологичните условия възникнали различни аварии по електропреносната мрежа. За тяхното отстраняване били ангажирани няколко групи, в това число и на такава извън графика за дежурство, с цел възстановяване захранването на абонатите в по-кратък срок. Около полунощ двете аварийни групи се срещнали при железорешетъчен стълб (ЖС) от електропровод 20kV „Лъката“, който се намирал на моста на изхода от гр. Криводол посока с. Ракево. Там дежурната група на обвиняемия Христов приключвала изпълнение на поставената задача и възстановявала секция. Тъй като извършената проба не локализирала аварията, двата екипа се насочили към близката мелница, за да продължат работата.

Христов, като ръководител на новосформираната обединена група, разпределил задачи и дал нареждания, като допуснал поредица нарушения. Преди всичко той създал екип от двама по ранг лица, което предпоставя конфликт и неразбиране на правата и задълженията им при осъществяване на задачите. Същевременно той не положил грижи в достатъчен обем за служителите при осъществяване на възложената им дейност по отстраняване на аварията. Освен това обвиняемият не осъществил контрол по време на работата за спазване изисквания за безопасност от всички членове на бригадата, в това число пряко наблюдение и присъствие на най-опасния участък от работното място.

При тези обстоятелства един от електромонтьорите – Г.К., се качил до тоководещите части на ЖР по време, когато електропровод 20kV „Лъката“ се намирал под напрежение. С дясната си ръка той се хванал за елпроводник, при което получил травма, довела до смъртта му. За допуснатата от Христов професионална непредпазливост той е бил привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд. Предстои насрочване на съдебно заседание по делото.