/ ThinkStock/Getty Images
По обвинение на Окръжна прокуратура-Монтана Вл. Еремиев (на 60 години) е предаден на съд за извършено от него престъпление по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемият Еремиев упражнявал лекарска професия в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Света Петка“ АД-Видин.

Шофьор отива на съд за причинена смърт на пешеходка във Враца

На 27 януари 2017 г. в болницата постъпила бременна жена с оплаквания от болки в корема, чийто термин за раждане бил след два дни. Тя била прегледана от обвиняемия Еремиев чрез видеозон, който преценил, че същата трябва да бъде отведена в родилна зала. При това той не направил диагностично-терапевтичен план и не определил последващо поведение относно предстоящото раждане.

В качеството на водещия раждането лекар, Еремиев допуснал немарливо изпълнение на медицинската професия, в резултат на което причинил смъртта на плода на родилката.

Шеф отива на съд, заради смъртта на електромонтьор

Обвиняемият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на родилката, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Освен това той бил длъжен, при патологично раждане или необходимост от секцио цезареа, да се консултира с началник АГО или негов заместник, което също не било направено.

Осъдиха двама братя, убили жестоко свой съселянин

Когато детските сърдечни тонове започнали да падат до 90-100 удара в минута Еремиев, вместо да приложи единствения правилен за случая метод „Форцепс“, разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен, с оглед конкретните обстоятелства, начин – чрез „прийома на Кристелер“. По този начин той отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод.

Условна присъда за шофьор, причинил тежки травми на друг мъж

Вследствие на това в 23:15 часа жената родила мъртъв плод от мъжки пол, с тегло 3100 грама и ръст от 51 сантиметра. Извиканите специалисти от лечебното заведение провели реанимационни мероприятия, които не дали резултат.

Съпругът на родилката е депозирал жалба в прокуратурата във връзка със смъртта на плода на жена си и след проведено разследване е бил изготвен обвинителен акт срещу Вл. Еремиев.

Предстои делото да продължи в съда.
Апелативна прокуратура София