Монтана е домакин на обучение за превенция на екстремизма
Монтана е домакин на обучение за превенция на екстремизма / снимка: Дарик- архив

Много често обект на внимание от екстремистки организации стават деца между 14 и 16 години като възрастовата граница пада. С тези думи започна въведението Константин Томанов - секретар Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Пред 45 инспектори и служители в сектор Детска престъпност от Монтана, Враца, Видин, Плевен, Ловеч и Велико Търново, той представи ръководство за противодействие на разпространението на екстремизма сред подрастващите. Областната дирекция Криминална престъпност - Монтана и е домакин на обучението.

По преценка на ръководството инспекторите в страната имат необходимост от обучение на служителите в страната за работа с деца, споделящи идеи или принадлежащи към организации с екстремистки и радикален характер. За тази цел Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Главна дирекция „Криминална престъпност" и Държавната агенция за национална сигурност, обединили работата си през последните две години.

Все по-често крайните групировки започват да използват насилието като идеологията им е насочена към малцинствата, евреите, чужденците и различните етнически групи. Много техни членове и симпатизанти са във възрастта 14 и 16 години. За постигане на своите цели тези радикални групи експлоатира българското национално чувство, обвиняват политическия елит в национално предателство в услуга на чужди интереси, като се търсят опорни точки в миналото.

Антисемитската и расистка дейност е разнообразна и е в няколко направления. Освен пропагандни антисемитски листовки и сайтове в интернет, някой организации имат създадени структури, с въведена военна дисциплина и униформа. Налице са и опити да бъдат пропагандирани екстремистки идеи и в училищата и университети под формата на патриотични лекции. Третото направление на тяхната дейност са футболните агитки. Като пример Томанов припомни как агитките на вечните врагове „Локомотив" и „Ботев" - Пловдив при събитията в Катуница се обединиха и тръгнаха да бият ромите в Столипиново.

Все пак в България подобни прояви на етническа и расова омраза не са толкова разпространени колкото в Холандия и Германия, но има тенденции които налагат превантивни мерки в сектора за борба с детската престъпност.