Инвалиди - с помощ в дома по нов проект
Инвалиди - с помощ в дома по нов проект / Община Враца

От 1 април Община Враца започва да изпълнява предвидените услуги по проект „Социални услуги в домашна среда".

Основната цел на проект „Социални услуги в домашна среда"е осигуряване по иновативен начин на разнообразни и качествени социални услуги в домашна среда и подобряване качеството на живот на хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. Общата стойност на проекта е 246 947,44 лв., а продължителността му е 16 месеца.

Разкритото чрез проекта Звено за услуги в домашна среда към Общинското  предприятие "Социални дейности" ще позволи от началото на следващия месец 37 безработни да започнат работа. Те ще бъдат назначени за срок от една година на трудов договор на пълен работен ден.

От тях 10 души ще са лични асистенти със заплащане 2,40 лв. на час, 10  - социални асистенти със заплащане 2,25 лв. на час, 15 -  домашни санитари със заплащане 2,10 лв. на час и  2 специалисти социални дейности със заплащане 2,60 лв. на час.

Потребители на услугите ще бъдат 60 човека, вкл. и деца, с различни видове трайни увреждания, като 10 от тях имат дългосрочна потребност от почасови дейности за лична помощ, дейности за социална подкрепа и социално включване и помощ при комунално-битови дейности; 20 - в по-голяма степен потребност от услуги за подкрепа за социално включване и 30 - от услуги за лична помощ и комунално-битови услуги.

Личните асистенти ще предоставят услуги на по един потребител, а социалните асистенти и домашните санитари - на двама.