/ Петя Димитрова
Огнян Златев
97780
Огнян Златев
Посланик Чургус
Росен Белчев
  • Огнян Златев
  • Посланик Чургус
  • Росен Белчев
Общите българо-сръбски проекти за свързаността на пограничните региони ще бъдат една от темите на предстоящата среща между президентите на двете държави Румен Радев и Александар Вучич. Това заяви посланикът на Република Сърбия в България Владимир Чургус при посещението си в Монтана.

Визитата е по покана на областния управител Росен Белчев, със съдействието на ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

Отваряне на нов гранично пропускателен пункт между Сърбия и България на територията на област Монтана бе основната тема на срещата. В обсъжданията участваха Иво Иванов – председател на Общинския съвет в Монтана, Тихомир Антонов – зам.кмет на община Монтана, Цветелина Александрова – кмет на Община Георги Дамяново и Пламен Петков – кмет на Община Чипровци.

„Сега е историческият шанс за бъде реализиран този проект в област Монтана", заяви Огнян Златев. Трябва да се използва политическият момент, в който всички говорят и работят за приобщаването на региона на Западните Балкани към Европа. /бел, ред, Европейската комисия планира за 2018 година инвестиции в размер на 1 милиард евро в региона на Западните Балкани/.

Среща в Монтана
Петя Димитрова

Става дума за кандидатстване с мащабни проекти, чиято цел не е само изграждане на свързана транспортна инфраструктура, а нещо много повече, обясни Огнян Златев. Един общ проект трябва да даде възможност за развитието на съвместни икономически проекти.

„Тази част на Стара планина е най-добре запазена като природни даденост, недокосната от засилена човешка дейност и има страхотен потенциал за развитие“, коментира още Златев.

Освен това има десетократно увеличение на посещенията от българи в Сърбия и на сърби в България за последните пет години. Това е предпоставка за отваряне на границата и постигане на бърз и удобен достъп, стана ясно от разговорите.

„Без Европейския съюз по-тежко се работи днес, заяви посланик Чургус. Пограничните региони имат всички условия и желанието хората от двете страни по-бързо да се направи тази свързаност. Основното е да се отворят гранични пунктове, за да бъде дадена възможност за развитие на областната икономика.

В БАН обмислят да има Регионален научен център за изследвания в Монтана

Сега, за да стигнеш до едно място, което е на 10 километра през границата, трябва да обикаляш 3 часа“, заяви още Чургус. Опитите за отварянето на граничен пункт между двете страни на територията на област Монтана датират още от преди 1989 година.

На междата дълги години по социалистическо време се организираха традиционни българо-сръбски събори. Сега пътищата до тези места са непроходими. Почти всяка власт от последните 30 години подновяваше темата за изграждане на граничен пункт, но до това така и не се стигна.

За да бъде той отворен в днешни дни трябва да се изгради поне 16 километра път, ако бъде избрана примерно локация село Дива Слатина, община Георги Дамяново.