Миглена Узунова
Миглена Узунова / netinfo
33-годишната Миглена Йорданова Узунова от Елена се нуждае от средства, за да започне скъпоструващо лечение в турска клиника. Младата жена страда от коварното генетично заболяване Атаксия на Фридрайх. То е наследствено и може да причини прогресивна увреда на нервната система и проблеми, свързани с говора и движенията. Изявата на симптомите започва между 5 и 15-годишна възраст. При Миглена тежката диагноза е поставена, когато е само на 9 години. Следва ходене по болници, лекари, докато накрая стига до инвалидната количка.

Миглена Узунова
netinfo

Миглена Узунова
netinfo

Въпреки тежкото изпитание, тя завършва образованието си в Елена, а след това и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Въпреки че за болестта няма лечение, близки на младата жена са проучили възможностите за подобряване на състоянието й. Меги може да постъпи в турска клиника за вливане на стволови клетки.  Първият преглед е минал през месец юни, а през октомври предстоят първите вливки на стволови клетки в Турция.

Операция „Жълти стотинки“ с нова кауза – децата с множествени увреждания

Сумата, необходима за първите четири вливания на стволови клетки, възлиза на 36 000 долара, след което ще са необходими допълнителни средства за 10-дневният курс на рехабилитация и физиотерапия. 4 000 долара е сумата, която младата жена трябва да отдели за рехабилитация и още 2 500 долара за квартира, докато трае курсът.

Миглена Узунова
netinfo

Миглена Узунова
netinfo

За да може Миглена да отиде през октомври за първите вливания трябва да събере сумата от 42 500 хиляди долара. За набирането им е разкрита дарителска сметка - IBAN BG14UNCR7000 1522 9787 76. До нея имат достъп единствено Миглена и кметът на Община Елена Дилян Млъзев, който също участва активно в кампанията. Освен кутии за дарения, поставени в града и на места, където се провеждат масови събития, през следващите месеци ще бъдат организирани базари, благотворителни изложби, търгове и концерти.