/ Thinkstockphotos
Започна реконструкция на монумента „Асеневци“ във Велико Търново. Целта е да бъдат подменени компрометираните с годините елементи в най-високата част на паметника, изобразяващ меча на Асеневци, каза скулпторът Денислав Сираков, който ръководи реконструкцията.

За дейностите е нает 80-тонен кран с 39-метрова вишка. За неотложните укрепителни дейности са отпуснати 50 000 лв. от общинския бюджет.

Паметникът е построен през 1985 година по случай 800 години от въстанието на Асеневци. Царете Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II са изобразени като конници около меч, символ на могъществото на
Средновековната българска държава. Авторският колектив е ръководен от доц. Крум Дамянов и включва Иван Славов, Владимир Игнатов, арх. Георги Гечев и инженер Коста Цеков. Строителството на паметника и цялостното оформление на околното пространство е извършено за година. Четиримата конници са изработени от бронз и тежат между 9,5 и 11 тона.

Състоянието на паметника е било наблюдавано през последните четири години, когато е установено, че част от нитовете в 33-метровата пика, изработена от месинг, липсват, посочи Сираков. Направените с дрон снимки са били анализирани от инж. Емил Костов, който е проектант на меча, специалист по металолеене, също така участвал в проектирането на мащабни обекти като виадуктите на Витиня и паметника „Бузлуджа“. По неговите насоки в момента се извършва реконструкцията на паметника, за който е необходимо да бъдат направени специални нитове, за да бъдат захванати елементите от конструкцията. За съжаление специалистът на 92-годишна възраст, е починал седмица преди началото на възстановителните работи, уточни Сираков.

Очаква се ремонтните дейности да приключат за около десет дни. След това ще бъде направено обследване и на самите фигури в композицията, която е една от емблемите на старата столица.
БТА