Експерти обясниха на работодатели от В. Търново как да кандидатстват за европейско финансиране
Експерти обясниха на работодатели от В. Търново как да кандидатстват за европейско финансиране / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Велико Търново бе домакин на информационна среща, на която експерти разясниха на работодатели от региона възможностите за кандидатстване по процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ . В рамките на срещата бе представена и процедурата „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“. Информационната кампанията е национална и започна вчера от Враца и ще премине през градовете Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, София и Пловдив.

“В момента и двете процедури са отворени за набирането на проекти предложения. Срещите преминават при голям интерес, тъй като са изключително полезни не само за бенефициентите, но и за самите експерти. Задават се въпроси, свързани със спецификата при кандидатстване”, посочи Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” към Министерство на икономиката.

Той обясни, че новото при кандидатстване по двете процедури, е че проектните предложения ще бъдат подавани изцяло по електронен път. Калин Маринов информира, че 50 млн. евро са отпуснати по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 за подкрепа за внедряване на иновации в предприятията.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ на проекта е 100 000 лева, а максималният варира в зависимост от категорията предприятие-за микро, малки и средни предприятия е 1 000 000 лв., а за големи 1 500 000 лв.

Целта на процедурата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ е предоставяне на подкрепа на българските фирми в посока повишаване на иновационната дейност, като изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до пазарна реализация на продукт- стока или услуга.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).
Критериите и методологията за оценка на проектните предложения са изготвени по начин, който да гарантира максимална обективност и балансираност. Срокът за подаване на проектни предложения в 4 април.

С проекти по процедурата за разработване на иновации от стартиращи предприятия могат да кандидатстват юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които имат по-малко от три приключени финансови години към датата за подаване на предложения. Допустимите дейности включват приложни научни изследвания и прилагане на резултатите от тях, защита на интелектуална собственост, създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, икономическа, финансова и техническа оценка на разработената иновация, технологии за производство на иновативни продукти, пазарни анализи и проучвания и др. Крайният срок за кандидатстване по тази процедура е 5 май.