11 алпинисти от региона атакуват Монблан
11 алпинисти от региона атакуват Монблан / netinfo

Експедиция до първенецът на Европа Монблан, висок 4808 метра, организира Алпийския клуб “Трапезица- 1957”, съобщи председателят му Боян Димов. 30- годишният мъж е ръководител на експедицията и е най- младия участник в нея. Най- възрастния е кмета на Буковец Николай Терзиев, който е на 66 години. В състава на експедицията са включени и четири жени. Това са Виолета Богданова, която през 1990 г. е покорила високия 5600 метра връх Елбрус, Марияна Чернева, Боряна Иванова от Лясковец и Соня Гаврилова. Освен Димов и Терзиев мъжете в групата, които ще щурмуват Монблан са заместник- кмета Йордан Грозданов, Ясен Долчинков, Димитър Иванов и Георги Хрисимов, който вече има един опит да го покори.
“Заминаването е в събота в 2, 30 часа от стадион “Ивайло”. С микробус ще пътуваме през Сърбия, Хърватска, Словения и Италия. В неделя следобед планираме да сме във френския град Шамони. На следващия ден тръгваме за ледника Тет Рус, на 3100 метра височина, където ще направим базовия лагер. Във вторник през заслона Валоа ще атакуваме върха, на който трябва да сме около 14 часа”, каза Йордан Грозданов. Той и Боян Димов бяха част от миналогодишната експедиция в Памир до връх “Независимост”. Тогава Димов достигна до 6850 метра, а Йордан Грозданов до 6210 метра, но лошото време върна и двамата и не им позволи да се качат до върха на 7 134 м.
Именно разваляне на времето е това от което най- много се притесняват участниците в “Монблан/2007”.
“Подготвени сме добре. Всички имаме опит в планинарството и сме убедени, че ще се справим. Надяваме се, че времето няма да ни изиграе някоя лоша шега”, коментира Боян Димов. 600 лева на човек струва експедицията до най- високия връх в Алпите, екипировката която всеки от участниците си е набавил е на стойност около 3500 лева.