/ iStock
Всеки един от тях има различно, твърде специфично действие в организма. Но всички те ни носят повече радост в живота, пише Deutsche Welle. Кои са хормоните на щастието и как ни въздействат?

Хормоните са биологично активни вещества, които се произвеждат в организма от жлезите с вътрешна секреция и специфични клетки, за да достигнат до целевите си органи чрез кръвоносната система. Там те регулират например енергийния и водния баланс, растежа и репродукцията и др. Задачите им са комплексни, поради което не само един хормон оказва въздействие - то винаги е резултат от тяхното взаимодействие.
Организмът отделя и хормони, които ни карат да се чувстваме добре, така наречените хормони на щастието – допамин, серотонин, ендорфин, окситоцин, норадреналин и фенетиламин.

Хормонът на мотивацията

Когато постигаме успех, организмът ни отделя допамин. Това важи както за дългосрочни цели, които сме си поставили и успеем да изпълним, например да вземем шофьорска книжка, така и за краткосрочни, като например да приготвим вкусно ястие. Възможно е дори да съществува своеобразен ефект, който ни кара да си поставяме нови цели, за да бъдем отново възнаградени с допамин. Ето защо допаминът е известен и като хормон на мотивацията.

Сериозни здравословни проблеми обаче могат да възникнат, ако в кръвта ни има твърде малко или твърде много допамин, пише АРД. Когато той е в излишък, възприемаме света около нас много интензивно и ставаме по-рискови, което може да доведе до психични заболявания като психоза и тревожност. От друга страна, ако има недостиг на допамин, можем да развием болестта на Паркинсон. Тези заболявания могат да бъдат лекувани с медикаменти, които регулират допаминовия баланс.

Хормонът на доброто настроение

Серотонинът е хормонът, който ни прави балансирани и щастливи и намалява стреса, тревожността и агресията. Затова го наричат още хормон на доброто настроение.

Ако искате да повишите нивата на серотонин по естествен начин, можете например да спортувате редовно, за предпочитане на открито и на дневна светлина. Слънчевите лъчи също подпомагат отделянето на серотонин. Дори и през облачните дни получаваме малко естествена светлина навън, която може да повиши чувството ни за благополучие.

Можете също така да се уверите, че получавате достатъчно количество от аминокиселината триптофан, тъй като организмът се нуждае от нея, за да произвежда серотонин. Според Германското дружество за хранителна медицина и превенция триптофанът може да се намери в ядките и бобовите растения, особено в кашуто, фъстъците и соята, но също и в животинските продукти като яйца, сирене, риба и месо.

Ендорфинът като болкоуспокояващо

Ендорфинът е болкоуспокояващо, което организмът освобождава незабавно при нараняване. Това личи от наименованието "ендогенен" морфин, т.е. такъв, който се произвежда в организма. От друга страна, той се освобождава и при настъпване на положителни събития. Тъй като стъпва върху същите рецептори като опиатите, това може да доведе до опияняваща еуфория. Нивата на ендорфин се повишават и при спорт, но също и при смях и плач.

Дълго време на ефекта от ендорфина се приписваше и т.нар. runner's high - безболезнено и еуфорично състояние по време на спортове за издръжливост, което ви кара да забравите усилието от спорта. Оттогава обаче проучванията откриха, че ендоканабиноидите, които са канабиноиди, произвеждани от самия организъм, са поне отчасти отговорни за това състояние.

Хормонът на прегръдката

Окситоцин се произвежда по време на физически контакт, например, когато майките кърмят бебетата си или когато правим секс. Но дори само прегръдката на приятел или гушкането с домашни любимци може да доведе до повече окситоцин в кръвта.
Освобождаването на хормона има и друга полза. Ако организмът ни редовно произвежда хормони на щастието, вероятността да се появят депресивни настроения също е по-малка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle