Във Варна ядем зеленчуци от Гърция и Румъния, нямало испански
Във Варна ядем зеленчуци от Гърция и Румъния, нямало испански / Дарик Варна

Във Варна днес приключват проверките на вносните зеленчуци за наличие на болестотворна бактерия. Това съобщи за Дарик д-р Живка Манева - директор на Областна дирекция по безопасност на храните/ОДБХ/.

Масираната проверка в страната стартира в края на миналата седмица след случаите на заразени хора в Северна Германия, след консумация на пресни зеленчуци. Целта е да се установи дали заразен зарзават е достигнал и до България, тъй като рисковете при консумацията на подобни зеленчуци са големи.

Проверени са големите хранителни вериги, пазари и тържища както във Варна, така и в цялата област. Пресни зеленчуци с произход Европейския съюз във Варна се внасят от Румъния и Гърция, посочи шефът на Областната дирекция по безопасност на храните.

През последните дни във Варна са взети две проби - от домати и салата „Айсберг". Анализът се прави в лабораторията на ОДБХ. Резултатите ще бъдат готови до края на деня. След обобщаването им на национално ниво ще бъдат обявени, обясни д-р Манева.

В понеделник от Агенцията по безопасност на храните обявиха, че всички взети проби са с отрицателен резултат за наличие на бактерията ешерихия коли. Няма информация у нас да е доставян зарзават от заразената испанска партида. България, както и останалите страни-членки на Европейския съюз ще искат компенсации за загубите на производителите на краставици. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Въпросът с компенсациите ще бъде обсъден на 17 юни на извънреден съвет на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург.

Междувременно Европейската комисия „оневини" испанските краставици, смятани досега за виновник за заразата. Източникът на опасната бактерия засега не е установен, но почти всички случаи на зараза са свързани със Северна Германия.

Да се мият добре и да се белят зеленчуците преди консумация, съветват епидемиолозите. Вероятно бактерията се намира в повърхностния слой на зеленчуците и затова е добре те да се белят. По този начин се отстраняват пестицидите, които се натрупват в кората. Заразата не може да бъде предавана чрез кихане и кашляне, а с поглъщане и по-близък контакт. Между 3 и 10 дни е инкубационният период, но за 3-4 дни се проявяват симптомите.