Случаите на грип във Варна - над средните стойности за страната
Случаите на грип във Варна - над средните стойности за страната / sxc.hu, архив

Над средните за страната са стойностите на заболеваемост от остри респираторни инфекции във Варна. През последната седмица е регистриран ръст на болните от грип и най-вече на възрастовата група над 30 години. В момента заболеваемостта във Варна е 100 на 10 000 души при 93 на 10 000 за страната.

За да бъде обявена грипна епидемия, болните трябва да достигнат 120-130 на 10 000 души. Учебните занятия биват отменени при 30 % отсъстващи ученици.

Трудно би могло да се прогнозира кога се очаква да удари грипната вълна във Варна, въпреки че болните се увеличават, заяви шефката на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция д-р Светла Станева. Тя допълни, че стойностите в момента са колебливи и тенденцията за ръст на броя на болните може да се запази седмици без да се стигне до епидемично разпространение.

Сигурното обаче е, че и тази година няма да се размине без наличието на сравнително нови щам, който преразполага към по-голяма забоелваемост. Очаква се масова циркулация на  грипните вируси  от тип А „Калифорния“ и „Виктория“, както и „Уисконсин“ от тип Б.

Най-малко познат за България е щамът „Виктория“. От него бяха поразени мнозина в Западна Европа и САЩ. Твърди се, че макар да има много общо с останалите вируси, преболедуването му е по-тежко. Д-р Станева обаче смята, че няма повод за сериозно притеснение. Според специалиста дори и стари щамове биха могли да предизвикат същия ефект като новите и боледуването да протече по-тежко. „По принцип грипните вируси са изключително изменчиви и когато настъпи дори и незначителна промяна за отделния индивид и човешкия организъм, който до този момент не се е срещал с този вирус в последните няколко години, този незначително изменен вариант се явява нов и е в състояние да предизвика заболяване с различна тежест в зависимост от това какво е състоянието на имунната му система.“, обясни д-р Станева.

Определни групи от населението са най-уязвими независимо за какъв щам на грипния вирус се касае. По-голям е рискът за хората над 65-годишна възраст. По-голяма е опасността от боледуване при хората с хронични заболявания, на сърдечно-съдовата и ендокринната система, както и на белите дробове. По уязвими са бременните жени и ангажираните в обслужващата сфера.

Има и доза успокоение за тези, които са се срещнали с един вариант на грипния вирус.  В следващите 3-4 години остават в някаква степен защитени към този вирус, каза още специалистът.