Пробивът на бул. Левски продължава към Сливница
Пробивът на бул. Левски продължава към Сливница / снимка: Днес +

Няколко важни отчуждителни процедури, по които Община Варна отдавна работи, са пред успешен край. Уширението на бул."Цар Освободител" при кръстовището с бул."Христо Смирненски" е вече възможно, след като съдебният спор е вече приключил. Само за отчуждаване на кръглата бензиностанция в района са платени 800 000 лева. Делото бе два пъти връщано в съда и това забави реализацията на проекта за разширяване с година, посочи Йорданов.

Други 3,5 млн. лева общински средства ще бъдат изплатени за отчуждаване на имоти по продължението на бул."Левски", покрай канала. И за имотите там са приключили съдебните дела. Изграждането на следващия етап от така наречения „пробив" на булеварда ще започне още тази година.

1544 кв.м. улични дупки ще бъдат запълнени със студена смес тази зима. Стойността на ремонтите е 111 140 лева, обяви кметът Кирил Йорданов. Преди голямото пролетно асфалтиране ще бъде направен оглед на кърпежите, обеща градоначалникът. Гаранционният срок на кръпките, направени през миналата пролет, е 12 месеца. Едва 1 % от ремонтите дадоха дефект, припомни варненският кмет.

Йорданов не пропусна възможността да коментира намеренията за нови протести заради уличните дупки в града. „Сега ще дойдат пак, да се разхождат тук, да стоят, да мръзнат, да се топлят, да се мотивират един друг", бяха думите му по адрес на организаторите на протеста.

Автоподлезът на ул. "Подвис" ще бъде затворен за ремонт. Съоръжението се нуждае от незабавен авариен ремонт, заяви инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна.

Ремонтът ще започне скоро, като ще отнеме няколко дни. Ще бъде укрепена подпорната стена, ще бъдат отстранени опасните вертикални плочи от балчишки камък, ще бъде възстановена мазилката/около 50 кв.м./ и възстановени липсващите решетки на дренажните канали на входа и изхода.

Ремонтът на стойност 15 000 лева е възложен на фирма „Инжстрой инженеринг". Сумата е много малка за обществена поръчка. Ако бъде обявена такава, ще минат поне 3 месеца, обясни общинският специалист.