Побратимяваме се с Тараклия
Побратимяваме се с Тараклия / Дарик Варна

Предстоящото побратимяване на Варна и град Тараклия обсъждаха днес по време на среща областният управител Данчо Симеонов  и кметът на молдовския град Василий Гайдарджи.  Гайдарджи е на посещение в морската столица по покана на Асоциацията на българите по света, с която български патриотични организации в Молдова ще подпишат договор за сътрудничество. По време на посещението на молдовската група, в която участва и Георгий Ариков, председател на българското сдружение „Родолюбец”, ще бъдат проведени и срещи с кметовете на Аксаково и Смядово. Има предложение за сътрудничество между средните училища на двата града. Областният управител каза, че вече е готов да посочи три варненски учебни заведения. Трябва да се работи за побратимяване и в областта на спорта, по отношение на информационния и културен обмен между Варна и Тараклия, добави още Симеонов.

По думите на Василий Гайдарджи в молдовския град няма телевизионен канал на български език, както и постоянен български вестник, за което търси сътрудничество от страна на областния управител.

В Тараклия живеят 15 600 души, а в общината са 28 000. 70% от жителите на града са българи. В общината техният дял е 65 на сто. През март 2008 година молдовската община се побратими официално с община Аксаково. Василий Гайдарджи коментира, че всички културни традиции се продължават в общината, като изрази благодарност към кмета на Аксаково Атанас Стоилов, който оказва помощ на Тараклия за развитието и запазваните на българските традиции там.

Гайдарджи изрази надежда, че България ще помогне на Молдова и в частност на Тараклия освен за реализирането на културни проекти, но за развитието на инфраструктури такива, тъй като страната ни е член на ЕС и разполага с повече ресурс за развитието на такива проекти. По отношение на образованието кметът на Тараклия заяви, че има специални програми в училищата и детските градини за обучение на български език. Той допълни, че към момента в университета се обучават над 360 студенти, както и че се откриват нови факултети.

Василий Гайдарджи коментира и идеята за транслиране на български медии в Молдова като заяви, че това е много добра идея. В града има няколко лицея, училище и детски градини, в които се учат български деца, а освен това над 70% от населението на града е от българи и поради тази причина е необходимо създаването на такива медии.