Офицер от ВМС давал по 8 бона кредити срещу лихва
Офицер от ВМС давал по 8 бона кредити срещу лихва / Sofia Photo Agency, архив
Офицер от ВМС давал по 8 бона кредити срещу лихва
38679
Офицер от ВМС давал по 8 бона кредити срещу лихва
  • Офицер от ВМС давал по 8 бона кредити срещу лихва

Офицерът от Военноморския флот, който в четвъртък беше задържан за лихварство, е бил помощник командир на кораб. Това заяви за Дарик шефът на Варненската военноокръжна прокуратура полк. Данчо Славов. Той обясни, че поне от 3-4 години старши лейтенантът е отпускал различни по размер кредити, като най-високата сума е била 8 000 лева. Има данни, че длъжници са му били над 30 души - както негови колеги, така и цивилни. Голяма част от военнослужещите са били с по-високо звание от младши офицера, разкри полк. Славов, но не можа да каже срещу каква лихва мъжът е отпускал кредитите.

26-годишният мъж, който е родом от Търговище, е работил в комбина с поне още трима помощници, двама от които се издирват. Те, а не старши лейтенантът  са осъществявали контакта с кредитополучателите, уточни полк. Славов. Той изтъкна, че тепърва ще се установява и произходът на парите.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според прокуратурата ако бъде наложена по-лека мярка, мъжът може да извърши други престъпления, свързани със склоняване към лъжесвидетелстване.

В случай че вината на офицера бъде доказана в съда, го грози затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева, както и конфискация на част или цялото имущество.