Малки и големи Ветрила пълнят морето в следващите дни
Малки и големи Ветрила пълнят морето в следващите дни / Дарик Варна, архив
Малки и големи Ветрила пълнят морето в следващите дни
72075
Малки и големи Ветрила пълнят морето в следващите дни
  • Малки и големи Ветрила пълнят морето в следващите дни

Наред с най-големите ветроходи в света, във Варненския залив ще се проведе и съпътстващата Tall Ships регата „Ветрила". Морското състезание ще се състои на 1 и 2 май, като в него се очаква да се включат над 40 от най-добрите български екипажи на килови яхти. Това разкри пред Дарик Лъчезар Братоев от Инициативния комитет за Tall Ships и председател на Българската асоциация на яхтените пристанища.

Участие във „Ветрила" ще вземат състезатели от цялата страна, като регатата ще премине по-скоро на олимпийския принцип, че по-важно е участието. Ще има демонстрации в детския клас "Оптимист" на най-малките ветроходци от Варна, където се очакват около 15 яхти. Десетина ще са лодките "ЯЛ-6", които ще бъдат управлявани от ученици от Варненската морска гимназия, посочи Братоев. Организатори на регата "Ветрила" са Община Варна, яхт клуб "Капитан Георги Георгиев Порт Варна", "ЛЗ Яхтинг" и Българската федерация по ветроходство.

Участниците в регатата „Ветрила" ще съчетаят гонките с визити на големите ветроходи, които ще акостират във Варна утре. 25 ще са платноходите, които ще пристигнат във Варна за грандиозното събитие Tall Ships. 11 от тях ще са от най-големия клас „А", отбеляза Лъчезар Братоев.

Организационният комитет се е подготвил добре с осигуряването на всички условия за гостуващите кораби и техните екипажи и ще има добри отзиви за варненското домакинство, очаква председателят на Българската асоциация на яхтените пристанища. Според него обаче ползите от варненското домакинство за общината и туристическия бранш няма да са големи. Братоев е на мнение, че разходите по организацията e трябвало да бъдат осигурени от туристическите фирми, които ще спечелят от домакинството на регатата. Масираната реклама на събитието трябвало да започне година по-рано, за да бъдат привлечени мощни спонсори, а Общината да не дава пари, а дори да спечели, смята варненският бизнесмен.

Ако има следващо българско домакинство на Tall Ships, то може да е в Бургас, прогнозира варненецът. По думите му след две варненски домакинства на престижната регата е възможно следващият български домакин да е южният град.

С отварянето на пристанището за граждани и превръщането му в атракционна зона във Варна ще започнат да идват и платежоспособни туристи. Това ще е най-хубавото нещо, което може да се случи на Варна, коментира Лъчезар Братоев.

Яхтеният бизнес е в най-дълбоката си криза. Няма търсене, продажбите са почти нулеви и предимно на чужденци. Заради кризата дори някои български собственици на луксозни лодки не ги карат, разкри търговецът на яхти. Заради отношението на управляващите към собствениците на яхти у нас, най-скъпите продадени от Братоев лодки са зад граница. По негова информация мнозина нашенци предпочитали да си купят яхта от чужбина, особено "ако не са им много чисти парите".

Според Братоев бъдещата атракционна зона на мястото на пристанището ще съживи морския бизнес. И покрай многобройните яхти, които ще могат да акостират тук, никой няма да сочи с пръст родните собственици на скъпи лодки.