Канонизират милион и половина арменци - жертви на геноцида
Канонизират милион и половина арменци - жертви на геноцида / bulgaria.com

Милион и половина жертви на арменския геноцид ще бъдат обявени за светци на специална церемония, наречена Канонизация. Литургията ще се проведе утре в Армения, но ще бъде предавана във всички арменски църкви, включително и във варненската, съобщи Масис Хаджолян от организационния комитет за отбелязване 100-годишнината от извършването на арменския геноцид.

Церемонията по канонизация е най-голямото църковно събитие за арменците в последните 400 - 500 години, тъй като през този дълъг период не е имало хора, които да са провъзгласени за светци. Това не означава, че не е имало достойни, но през годините липсата на държава, а впоследствие и на условия, са попречили това да се случи, обясни отец Бардухимеос, който от две години служи в Арменската църква във Варна.

Решението за канонизация се взема от най-високото становище на църквата - Събора на епископите. На първо място причина за нея е това, че арменският народ счита жертвите на геноцида за светци, тъй като са убити заради вярата и родината си. Канонизацията няма да бъде поименна, а обща. От българска страна на нея ще присъстват двама митрополити  - Варненският и Русенският.

Арменците отбелязват годишнините от геноцида над техния народ на 24 април, тъй като на тази дата започва планът за неговото унищожаване. На 24 април 1915 година са арестувани, избити или заточени голяма група арменци от Цариград. Това е бил цветът на нацията - писатели, композитори, свещеници. Много млади хора са викани и убивани под предлог, че се налага обща мобилизация, разказа Масис Хаджолян.

Милиони хора от Източната част на Турция - стари арменски земи, са били принудително изселени към пустинята Дер Зор в Сирия. Пеша те са извярвяли стотици километри. Малка част са стигнали до нея, още по-малко са оцелели до края на пътя.

От 1896 година и впоследствие в България са пристигнали да търсят спасение около 50 - 60 хиляди арменци. Границите са били отворени, организирано е и посрещане. Най-често те са пътували до Варна и Бургас с кораби, а някои са продължавали до Пловдив. Именно заради това трите града се считат за най-големите центрове на арменската общност у нас.

Все още Турция не поема морална отговорност за арменския геноцид. Под настиска на световната общност тя изказва единствено съболезнования към наследниците на жертвите, коментира Хаджолян.