Хотели all inclusive зареждали храни с изтичащ срок
Хотели all inclusive зареждали храни с изтичащ срок / Sofia Photo Agency, архив

Има сигнали, че хотели, предлагащи услугата all inclusive, зареждат хранителни продукти от големите търговски вериги с изтичащ срок на годност. Това обяви във Варна изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Хипермаркетите вместо да унищожават стоките си на екарисаж, ги продават на по-ниска цена на хотелите, уточни Войнов и допълни, че през предстоящия летен сезон изкъсо ще се следи за подобни действия.

Туристическият бранш да се обедини около идеята за предлагане на по-качествени храни, призова министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на среща с представители на туристически организации и фирми във Варна. Той изтъкна, че с храната си показваме лицето на България. „Години наред свикнахме особено когато става дума за all inclusive, да се предлагат най-некачествените неща. Нека да повишим нивото на предлагане на хранителните продукти и напитките при all inclusive. Да не се дават колбаси по 1,80-2,00 лева и вина по 0,50 лв. за литър”, призова министърът.

Той допълни, че чрез храните се опитва да помогне на туризма.  „Превърнахме се в най-евтината секс и алкохолна дестинация. Туристите обаче трябва да идват тук не само заради красивата ни природа, но и заради вкусната храна”, изтъкна министърът.

Най-честите нарушения, които констатират от Агенцията по  безопасност на храните, е предлагане на храни без документи за произход, липса на етикети, неспазване на изискването за разделно съхранение, каза Войнов.

Той изтъкна, че предстоят проверки на малки обекти и съгласно площта и условията им ще се определи асортиментът от храни и ястия, които ще могат да съхраняват и предлагат.