Бутилка Мартини за 250-хилядния електронно преброен
Бутилка Мартини за 250-хилядния електронно преброен / Dariknews, архив

Бутилка "Мартини" ще получи от областния управител Данчо Симеонов 250-хилядният електронно преброен жител на Варненска област. Подарък ще има и за 70-годишната Таня Марчева, която е използвала електронната карта и е станала 200-хилядният преброен. Тя ще получи или шише уиски, или друго питие по избор, обясни директорът на Статистическото бюро в морската столица Деян Славов.

252 650 са жителите на областта, които са се преброили електронно. 131 627 са жени, а 121 023 са мъже. В Община Варна преброените он лайн са 225 128. Най-малък е броят им във Ветрино - 661.

Първите резултати от преброяването ще бъдат готови месец след приключването му на 28-ми февруари. Дотогава във Варненско ще обикалят 2676 преброители. Към момента в областта няма нито един реален сигнал за мними лица, които се представят за броящи.

Дори да сме дали данни по интернет, сме длъжни да отворим на преброителите, тъй като е възможно заради представителна извадка те да ни поискат допълнителна информация за раждаемост и миграция. Ако не ни открият у дома, те ще оставят отличителни знаци, по които да се ориентираме кога пак ще ни посетят.

Имената на преброителите няма да бъдат предоставяни предварително, за да се избегнат злоупотреби. Те могат да бъдат проверявани, едва след показване на индивидуалния номер на картата за легитимация.