Организират доброволческа кампания, която ще бъде обявена на 21 ноември
За двата дни, в които ураганът „Фредерик“ вилня из Варна и областта, екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са обслужили 219 произшествия, от които само 9 пожара.

БТА

Това стана ясно от нформация от комисар Тихомир Тотев - директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщиха от Областна администрация.

Възстановено е движението по пътя Добрич-Варна за автомобили до 12 тона

140 служители на Регионалната дирекция са били в окото на бурята, за да помагат на бедстващите хора, да отстраняват паднали дървета и стълбове, да разчистват пътища.

БТА

210 пътни екипи на пожарната са работили на терен - спасявали са бедстващи хора от затрупани автомобили. 172-ма души, сред които и деца, са били извадени от преспите и отведени в кризисни центрове във Аксаково, Вълчи дол, в Провадия. Сред тях граждани на Молдова и Украйна .

БТА

Възрастен мъж с инфаркт е бил отведен до Спешния център. Само днес, дори и след утихване на вятъра екипи на на пожарната са обслужили 37 произшествия - предимно за паднали дървета и клони, които са затиснали автомобили.

Явор Пасев - директор на Областно пътно управление съобщи, че за двата дни най-тежка е била ситуацията е общините Аксаково, Вълчи дол, Дългопол, Девня и Ветрино.

БТА

Близо 40% от наличната техника на Областното пътно управление е била на терен в най-тежките участъци. Пътят Варна-Добрич е вече отворен с контролирано движение, тъй като все още машини работят, за да уширят пътя и го направят възможен за двупосочно движение.

Причината да се забави разчистването му са били изоставени от хората автомобили на пътя, което възпрепятства движението на тежките машини. Продължава почистването на пътя Варна-Добрич, който е частично отворен за движение, като се допускат автомобили само на живеещите в селата в района.

БТА

Над 10 коли, сред които и такива с каравана са били оставени в снега, без да са били потърсени в рамките на два дни, при условие, че е имало техника, с която да бъдат издърпани закъсалите автомобили.

До края на деня се очаква почти всички пътища на територията на областта да бъдат разчистени и товорени за движение. На много места снежните преспи и навявания надхвърлиха 2 метра.

Актуална пътна обстановка във Варненско: Продължава разчистването на преспи и паднали дървета (СНИМКИ)

Движението се осъществява при зимни условия по третокласните отсечки: пътят Ветрино-Калоян,  отсечката Ветрино-Вълчи дол, пътят Добрич-Суворово и по път Суворово-Аксаково.

Ограничен е трафикът на автомобили над 3.5 тона по пътя Аксаковска панорама-Кичево. До късните следобедни часове по-малко от 10 селища в общините Вълчи дол, Суворово и Ветрино са останали без ток. Екипи на "Енерго-Про" работят за възстановяването на електроподаването.

БТА

В последните близо 10 часа само на дежурния телефона в Общината са получени около 130 сигнала от граждани. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев на страницата си във Фейсбук.

Сигналите са за изкоренени и опасни дървета и клони, невъзстановено електричество, падащи от покривите предмети, паднали фасадни мазилки и керемиди, демонтирани от поривите на вятъра ел. табла, щети по автомобили, частни и обществени сгради, паднали конструкции на билбордове, съборени комини, една обърната автобусна спирка, паднало улично осветление и светофарна уредба.

БТА

Подемната техника на Общината не беше достатъчна и се наложи намесата на пожарната. "Правим нужното хората да могат да си влязат в домовете и да се отстрани проблемът.

Успоредно с това продължаваме с десетки срещи за координация на действията по отстраняване на щетите от бедствието. Екипи на терен вече правят огледи и опис на пораженията.

След урагана: Варна постепенно влиза в нормалния си ритъм на живот (СНИМКИ)

Този процес ще продължи и в следващите дни. Лично следя сигналите от телефоните в кабинета ми бързо да стигат до екипите за помощ на гражданите. За Морска градина и парковете, както и за зоопарка, правим специална организация за изнасяне на паднали клони, дървета и листна маса", подчерта кметът.

Продължават и огледите на градини, училища и висши училища, за да се изясни готовността на образователната система в града да посрещне учениците в безопасни условия.



"Лично разговарях и със сина на загиналата в урагана жена, който се държа наистина мъжки и който може да разчита на личната ми подкрепа в този тежък момент", написа още кметът.

Организират и доброволческа кампания, която ще бъде обявена на 21 ноември. Благомир Коцев ще даде повече информеция към 19:00 часа след заседание на Кризисния щаб, относно учебните занятия на децата и възстановяването на нормалния ритъм на живот.