Започват издаването на документи с биометрични данни
Започват издаването на документи с биометрични данни / netinfo

Областна Дирекция на МВР в Стара Загора вече разполага с необходимото оборудване за издаване на новите български лични документи.

Преди броени дни в ОД МВР - Стара Загора и Районните Управления от областта бяха доставени и монтирани станциите за снемане на биометрични данни, а до края на месеца ще приключи и монтажа на компютърното оборудване в центъра за персонализация към група "Български документи за самоличност". В началото на март Областната дирекция вече ще има техническата готовност за издаване на документи с биометрични данни, информират от пресцентъра на старозагорската полиция.  

Група "Български документи за самоличност" ще разполага и с две мобилни станции, с които трудно подвижните и лежащо болни хора ще бъдат обслужвани в домовете им.

Приемането на заявления за издаване на новите лични документи с биометрични данни да стартира на  29 март.   

В Старозагорска област заявления  за лични карти и паспорти от новия вид ще се приемат в група "Български документи за самоличност" на ОД МВР и в съответните звена в районните управления в Казанлък, Чирпан, Раднево и Гълъбово. Заявленията за шофьорски книжки ще се подават в сектор "Пътна полиция" - Стара Загора и група "Пътна полиция-КАТ" - Казанлък. 

Притежателите на електронен подпис ще могат да подават заявления за издаване на лични документи по интернет. От електронната услуга, обаче, ще могат да се възползват само лица, които вече притежават поне един документ с биометрични данни, който е издаден преди не повече от шест месеца.

Незначително са завишени таксите за издаване на новите документи. При ползване на обикновена услуга гражданите ще заплащат съответно: 40 лв. за издаване на паспорт (при 30 лв.  досега); 18 лв. - за лична карта (при 10 лв. за стария образец)  и 25 лв. - за свидетелство за управление на МПС (при 10 лв. досега). При ползване на бърза поръчка, таксата ще се удвоява, а желаещите да им бъде издаден документ в рамките на осем часа, ще заплащат петкратния й размер. Запазва се режимът на преференциални такси за определени категории граждани, като например хора с увреждания, деца до 16 г. и пенсионери над 70 г.

От група "Български документи за самоличност" напомнят, че подмяната на личните документи е задължителна, само когато срокът им на валидност е изтекъл. В останалите случаи гражданите ще имат възможност да подменят документите си по желание.