Три трудови договора за бившия шеф на казанлъшкия театър
Три трудови договора за бившия шеф на казанлъшкия театър / ПРЕС ТВ

По три трудови договора е получавал заплати от общинския театър
„ Любомир Кабакчиев" в Казанлък неговият досегашн врид.директор Атанас Чопов.
Това обяви на първата си пресконференция новоизбраната директорка на театъра Диана Рамналиева. Тя пое поста след конкурс, чийто резултат бяха оповестени на 28-ми април тази година.


Рамналиева до момента няма достъп до работното си място, по тази причина даде пресконференцията от офис на общинския вестник „Искра" където бе една от последните й местоработи.
Данните, които тя оповести са взети от информационните масиви на НАП и НОИ и по думите й, съществуват сериозни несъответствие в данните от тези две институции и информацията, подавана от театъра към общината- принципал на културната институция.


Според информацията от НОИ и НАП, освободеният от началото на седмицата директор на театъра Атанас Чопов, който от 1-ви септември 1997 годиа е на този пост , е имал трудови договори в общинския театър- и като актьо-р- 2 броя и един за управление като врид директор. Общата сума по трите договора, без начисленията към тях е 2055 лева, но с осигуровките към тях приблизително 2300 лева месечно. За периода декември 2010- до май 2012 година месечното основно възнаграждение на Чопов е било в рамките на 1800-2000 лева по трите договора. Само за март тази година е начислено възнаграждение на Чопов по трите договора в размер на 1989 лева.
По думите на новия директор на театъра, „това е заплат, по - голяма от заплатата на кмета на община Казанлък и ще се окаже най- високата в бюджетна институция в общината.

Първите два договора не фигурат в официалното щатно разписание, което Чопов е депозирал пред работодателите си -община Казанлък през декември миналата година, обяви още Рамналиева.
В официалното разписание, известно до момента на ръководството на Община Казанлък са обявени общо 44 щата в театъра, а от справките на НОИ и НАП става ясно ,че те са ..57.
Сред останалите 13 нови трудови договора има на хора, които декларирали в частни разговори с новия директор на театъра, че не знаят че работят в театъра и имат подписи в трудовите си книжки, че отдавна нямат нищо общо с театъра.
Фрапантни са случаите на двама от тримата изпълнители от групата за руски песин „ Грамофон"- Хрисот Софев и Петър Янкулов. Според спарвките от НОИ и НАП, Софев е на трудов договор в театъра, със заплата от 175 лева, а Петър Янкулов - със заплата от 7,50 лева. Третият случай ена лице, за окето има информация, че от години е в чужбина- Ставри Ламбев. Той е с трудов договор в театъра от 2004 година.

Пред журналисти Диана Рамналиева заяви,че още в първите дни след конкурса е имала разговор с трима представители на театъра, пред които е декларирала желанието си да продължи да работи с тях и ги е попитала дали по същия начин са имали намерение да реагират, ако конкурсът е бил спечелен не от нея, а от някой от другите двама кандидати, извън досегашния врид. Директор. Отговорът на театралите бил, че искат единствено за свой директор Атанас Чопов.
Заради продължаващата вече трета седмица напрежение между театралите и тяхната нова директорка, ескалирало в последните няколко дини, Рамналиева е подала сигнал в Районната прокуратура в Казанлък. Сигналът е за уронване на доброто й име, нарушаване на гражданските й права и неприкосновенстта на личността, както и за възпрепятстване на достъпа до работното й място.
Вече 4-ти ден, след официалното назначение на Рамналиева за директор на общинския театър в Казанлък, тя няма достъп до него. Причината е, че колективът на театъра не я допуска в сградата. Последният опит на Рамналиева да влезе в сградата на НЧ „Искра-1860" , където се помещава и театъра е от днес следобед и отново е неуспешен.

Възпрепятстването на достъпа до работното място е престъпление по Наказателния кодекс, заяви пред журналисти Диана Раманлиева, самата тя журналист повече от 15 години.
По сигнала Прокуратурата е разпоредила проверка и предприела мерки по случая.
В дните до днес колективът на театъра настояваше в Открито писмо за публичен диспут между вече освободения и новоназначения директор на театъра, както и за публично оповестяване на концепцията за развитие на театъра в следващите 3 години. Последва и декларация от страна на театралите, както и поредица от медийни изяви , живи вериги, подписки и други прояви, в знак на несъгласие с новото назначение.

Вчера след обед Рамналиева е направила предложение до лидера на синдикалната структура на КТ „Подкрепа" в театъра Костадин Попов за свикване на Общо събрание на колектива, на което тя да представи концепцията си за управление и визия на театъра.
До момента няма отговор на отправената покана.
Нелепо е да каниш някой ан диспут в работно време , на чуждо място, или да даваш интервюта в работно време надруго място, заяви Рамналиева, по повод вчерашни медийни изяви на колектива на театъра в местна телевизия.и припомни, че ако актьорите не се съобразят с това и не се успокоят, „може да ляга и да става с Кодекса на труда".
Ако някой компетентен орган се прозизнесе, относно валидността на проведения конкурс, ще се оттегля, каза Рамналиева и за пореден път демонстрира категоричност да се справи с напрежението в театъра,
„ още повече, след като вчера видях всички тези неща".
Тя заяви, че ще даде възможност да стане ясно веднъж завинаги как се разходват публичните финанси и да се изчистят съмненията през годините.
Уважавам постигнатото досега, то трябва да бъде продължено. Нямам нищо против никой, искам да работя с тези хора, но те отказват, каза новата директорка на театър „ Любомир Кабакчиев"и изрази надежда, че театралите ще се успокоят и ще намерят общ език. За целта е подготвила и Обръщение до колектива на театъра.
По повод започналата от понеделник инвентаризация в театъра, според Рамналиева, „театърът притежава 2 микрофона и 1видеостена".


На фона на нестихващото напрежение в театъра на Казанлък, кметът на общината Галина Стоянова инициира Обществен дебат на тема "НЧ "Искра" и претенциите му към културните институции".
Дебатът е насрочен за 23 май 2012 г., сряда, от 11.00 часа в залата на Културно-информационен център на ул. "Искра" 4. За участие са поканени представители на широк кръг от обществения живот - на Обществения съвет на ОБ "Искра", директорите на културни институти, председателят и заместник-председателят на НЧ "Искра", като и председатели на народни читалища в Казанлък, председателя на Общинския съвет, общински съветници, председателите на сдруженията на творците в общината.
Дебатът е провокиран от кореспонденцията между ръководството на НЧ "Искра" към кмета на община Казанлък и към ОБ "Искра".
В писмата си до тях ръководството на НЧ "Искра" поставя искане за наем на помещенията, в които се разполага библиотеката, както и за инвентаризация на фондовете й.


Утре в Казанлък се очаква и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Новият директор на театъра също ще направи пореден опит да влезе в заведението, което по силата на договор ръководи.