/ Държавна опера-Стара Загора
Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини ще бъде представен на 6 март, от 19:00 часа на сцената на операта. „Турандот“ беляза висок връх в репертоарните търсения на Държавна опера-Стара Загора.

Държавна опера-Стара Загора

Постановъчният екип на „Турандот“ бе заслужено отличен с годишната награда „Стара Загора“ за 2018 г. и бе номиниран за престижното отличие „Кристална лира“ на СБМТД и Радио „Класик ФМ“.

Големият пианист Людмил Ангелов с концерт в Стара Загора

На 6 март старозагорци и гостите на хилядолетния град ще имат възможността за първи път да аплодират в ролята на Калаф румънският тенор Даниел Макдал - познат на публиката в Стара Загора от премиерния спектакъл на операта „Африканката“ Дж. Майербер.

Държавна опера-Стара Загора

В ролята на Турандот на 6 март ще пее оперната примадона Цветелина Василева. Певицата, титулована ласкаво като един от най-красивите български оперни  гласове,  спечели овациите на старозагорци на премиерата на приказната „Турандот“ в ролята на Лиу, а през ноември 2018 г. се представи зашеметяващо и в ролята на Турандот - с този спектакъл стартира оперния сезон 2018/2019 на Старозагорската опера.

Балетът на операта празнува 70 години

Ролята на принцеса Турандот откри преди няколко години нови хоризонти в кариерата на Цветелина Василева.  Тя направи своя великолепен дебют в Wichita Grand Opera, САЩ, гостува с голям успех на оперния фестивал в Сплит, Хърватия. През януари 2018 Цветелина Василева бе Турандот в далечен Шанхай в суперпродукцията на „Турандот“, с която се отбелязва 20-та годишнина на Шанхайската опера.

Държавна опера-Стара Загора

През август 2018 Цветелина Василева отново е Турандот в едноименната продукция на пучиниевия фестивал - Торе дел Лаго, представена на сцената на замъка Олавинлина на престижния оперен фестивал в Савонлина, Финландия. И в Шанхай, и в Савонлина очарователното сопрано си партнира с блестящия Амади Лага в ролята на Калаф.  

"Замъкът на херцога Синята брада" с премиера на 21 февруари

В ролята на Лиу за първи път на старозагорска сцена сопраното от Франция - Фабиен Конрад с бляскава международна кариера, а в ролята на Тимур зрителите ще се насладят отново на изкуството на именития български бас Юлиан Константинов.

Хитовият спектакъл „Гето“ на старозагорска сцена

Участват още солистите Александър Марулев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Операта с проект за младежи със специални потребности

Спектакъла ще дирижира Владимир Бошнаков.