Гето
Гето / Държавна опера Стара Загора
На 12 февруари от 19.00 часа балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла „Гето“ на световно известния италиански хореограф Марио Пиаца.
 
Изцяло екип на Старозагорската опера е ангажиран в новата постановка на хитовия спектакъл: сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са дело на Мария Христова. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. Солистичният състав е: примата на Старозагорския балет Анелия Димитрова, младите и талантливи Ромина Славова, Томоки Ишиго, Паскуале Казиели.
 
Италианският хореограф Марио Пиаца избра балета на Старозагорската опера, за да постави за втори път на българска сцена своя уникален танцов спектакъл „Гето”.
 
Идеята на „Гето” е, че човек се затваря в различни видове гета – от онова, което е свързано с религия, раса и етническа принадлежност до гетото на елита, на собствената интелектуалност и емоционалност, а напоследък най-непреодолими са виртуалните самоограничения. Границите им могат да бъдат прекрачени само чрез съзидателната енергия.” Гетото е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състоянието на духа.
 
През 2018 г. Маестро Марио Пиаца е удостоен с престижното звание „Кавалер на Република Италия“, връчена му от Президента Серджо Матарела.