балет
балет / Държавна опера Стара Загора
Колекция балетни шедьоври ще бъдат представени на сцената на операта на 26 февруари от 19:00 часа.
 
Това е съвместна продукция на Балета на Държавна опера-Пловдив и Балета на Държавна опера-Стара Загора.
 
В програмата са включени фрагменти от „Спящата красавица", „Лешникотрошачката", „Пепеляшка", „Дон Кихот", „Шопениана", „Диана и Актеон" и др., съвременни танцови миниатюри
 
Събитието е посветено на 70 години от създаването на професионална балетна трупа в Стара Загора
 
Историята на балета на Старозагорската опера започва още със създаването на най-стария извънстоличен оперен театър през 1925 г. За рождена година на балета се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка „Куклената фея“. В продължение на 70 години Балетът в Стара Загора преминава през своите върхове и спадове, за да преживее своето възраждане през последните години.
 
Първата публична изява на балета в Стара Загора е с премиерата на операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов през 1925 г., с която се създава оперната трупа в града.
 
С привличането на Силвия Томова за художествен ръководител на старозагорския балет (2016) се оформя талантлива и силно мотивирана многонационална трупа с балетни артисти от България, Италия, Полша, Албания, Гърция, Португалия, Канада, Испания, Великобритания, Япония, Тайван, Никарагуа, Мексико.