опера Стара Загора
опера Стара Загора / Държавна опера Стара Загора
 
Държавна опера Стара Загора се състезава със свой проект във Федора – Европейски кръг на оперните и балетни филантропи.  
 
„ЕдуОпера за вас, /младежи/ специални“ има за цел да поощри социалното приобщаване на млади хора със специални образователни потребности чрез музика, танц и опера. Чрез него ще се организират работни семинари по музика и танц на смесена група от младежи със специални потребности /аутистичен спектър, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун, със сетивни и комуникативни проблеми/ и други техни връстници.
 
Общите дейности ще доведат до резултата от съвместно преживяване в интерактивно оперно представление със заглавие „Аз съм музикант“, с професионални музиканти, танцьори, певци, подкрепени от състав от деятели в образованието.
 
Гласувайте за проекта на Старозагорската опера EduOpera for Special You/th/ до 28 февруари на https://www.fedora-platform.com/competition/shortlist?fbclid=IwAR1Y83zrdIR3Dl3UHu1UB_94WWNZVlXYH5VhLoniAbJ3gr3lgh_J2GG2CRs#education
 
Това ще бъде първият български проект, изпълнен от оперни и социални институции, който включва както младежи със специални образователни потребности, така и младежи, които не са в риск.
 
За да постигне своята цел, Старозагорската държавна опера набира представители от двама мощни съюзника - Старозагорския клон на Националната асоциация на ресурсните учители и Старозагорския международен младежки център за работа с младежи в риск, които ще осигурят знанията и уменията за работа с млади хора – /със или без специални потребности/, както и ща бъдат домакини на музикални образователни работни семинари в техните помещения, и да поощрят местните младежи да приемат тази идея.
 
Очаква се поне 100 младежи да участват в работните семинари, които трябва да се проведат между май и декември 2020, и поне 30, които биха се включили в представлението „Аз съм музикант“.

ФЕДОРА е Европейски  кръг на оперните и балетни филантропи е асоциация, състояща се от филантропи от цяла Европа, споделящи една и съща визия за високи постижения и подкрепящи иновации в оперното и балетното изкуство.
 
Държавна опера- Стара Загора се състезава с още 15 продукции за наградата за образователен проект. Ако достигне до финалните 4 проекта (3 избрани от жури и 1 от публиката), ще получи възможност за кампания за набиране на средства през платформата на ФЕДОРА за реализиране на своята концепция/продукция.
 
Победителят получава 50 000 евро, а проектът събрал най-много гласове от публичния вот получава символичната награда на публиката.