/ iStock/Getty Images
Мобилното приложение Sofia Coin насърчава алтернативните начини на придвижване в столицата и е разработено по проекта ИНОЕЪР, с активното участие на Столичната община и Асоциацията за развитие на София, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Тази комбинация от по-чист въздух, по-активен начин на живот и, заедно с това, награди, вече е достъпна чрез използването на едно мобилно приложение - Sofia Coin, което насърчава алтернативните начини на придвижване и допринася за спестяване на вредни емисии за околната среда.

След всяко регистрирано придвижване, потребителят може да види изминатото разстояние, както и колко вредни емисии е спестил.

Още по-важно е, че освен индивидуалните награди, на всеки четири месеца публично ще бъдат обявявани най-често използваните пешеходни и веломаршрути. Тези трасета ще бъдат включени в инвестиционната програма на Столичната община, за да се гарантира доброто им състояние и удобните за потребителя връзки. Така данните от приложението ще служат за подобряване на политиката за велосипедно и пешеходно придвижване в София.

 "Всеки път, когато се движим устойчиво, ние подобряваме околната среда, здравето си, икономиката, и защитаваме бъдещите поколения", посочва Кристиан Кръстев, ръководител на проект ИНОЕЪР и зам.-кмет по транспорта на София, който също е сред ползвателите на алтернативни превозни средства, посочват от пресцентъра на общината.

 
БТА