/ iStock/Getty Images
Очаква се Столичният общински съвет да приеме решение за въвеждане на пилотен проект за поставяне на шест броя автоматични, външни дефибрилатори от най-ново поколение, които ще бъдат поставени в специални шкафове в пет от най-натоварените метростанции в столицата.

Шестият дефибрилатор ще бъде за дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, съобщиха на пресконференция в Столичната община Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет /СОС/ и проф. Иво Петров, зам.-председател на СОС и един от изтъкнатите кардиолози у нас.

"Таванът" за закупуване на шестте дефибрилатора и шкафовете за тях, определена в доклада на СОС, е 40 000 лв. с ДДС.

На 16 декември предложението за закупуване на апаратите предстои да бъде одобрено от СОС, а от февруари догодина да бъдат поставени в шкафове на видими, защитени места в метростанциите. 240 000 души дневно ползват метрото, а достъпът на линейка до метростанциите по-труден, посочи Георгиев.

Сред станции, в които ще има дефибрилатори, са тези при - Софийския университет, в Люлин, МС "Витоша", НДК. За работа с дефибрилаторите ще бъде обучена част от персонала на софийското метро, информира Георгиев.

Иво Петров посочи, че отдавнашна мечта на Дружеството на кардиолозите в България е инсталирането на тази апаратура на обществени места. Най-малко 4000 българи загиват поради внезапна сърдечна смърт, алармира Иво Петров. Това е една ужасяваща картина, коментира той и допълни, че по данни на "Метрополитен" между 10 и 12 души годишно загиват от внезапна смърт в метрото.

Вероятно е 70 % човек да бъде спасен, ако в рамките на първите минути му бъде оказана помощ с дефибрилация, каза Иво Петров. Той допълни, че многократно са се увеличили случаите на сърдечни проблеми след прекарана инфекция с COVID-19.

Той информира, че подвижните дефибрилатори са абсолютно безопасни и могат да бъдат употребявани от непрофесионалсти в областта на медицината и здравеопазването, тъй като софтуерът определя дали трябва да се направи електрически разряд или не, тоест уредът не може да бъде използван неправомерно, увери Петров. 
БТА