Над 3000 души се подписаха до този момент в петиция срещу фирмата за насекоми и мухи в село Лозен,.

Подписката е срещу завода за насекоми.

"В Елин Пелин сме направили запис, вижда се как над 150 души ни декларираха с лицата си, че това производство смърди ужасно на мърша. Ние не искаме да допуснем такова производство в Лозен", заяви един от инициаторите на подписката.

"Имаме подписка с над 3000 подписали се граждани. Продължаваме да събираме подписи. Почти не срещаме хора в Лозен, които да желаят това производство, с изключение на семействата на тези, които вече са назначени във въпросната фирма. Те ще отворят 12 работни места и в същия момент застрашават около 500 работни места в производствата около тях", заявява той.

В позиция, изпратена до медиите, компанията „Насекомо“ уверява жителите на Лозен, че ще запази качеството им на живот.

В страните, където съществуват подобни производства, фермите за протеини от насекоми се намират в гъсто населени места. Например, подобни фабрики работят в европейски градове, включително в центъра на Лондон, обясняват от компанията.

Компанията уверява местните жители, че ще управлява процеса на производство така, че да запази качеството им на живот. Технологията, която ще се използва е 100% безотпадна, осигурява производството в строго контролирана затворена среда и няма общо с отворените ферми за насекоми. Помещенията са проектирани без прозорци, с допълнително уплътняване на панелните фуги, а вратите са оборудвани с въздушни завеси и автоматично затваряне. Всички изходящи и входящи въздушни маси в производствените помещения ще циркулират в изцяло затворена и контролирана система. За още по-добър контрол, вентилационната и климатична система са проектирани така, че да поддържат налягането на въздуха във всяко помещение по-ниско от това навън. В сградата ще се използва озонираща система с UV тела, която е гаранция, че няма да как да има миризма извън сградата - озонът не маскира миризмите, а директно ги неутрализира.

„Разбираме притесненията на хората в Лозен, които не познават нашето производство. Всяко нововъведение предизвиква естествена тревога в хората, но уверяваме жителите в околността, че имаме опита и технологичното know-how да създадем нашата технология в полза както на природата, така и в услуга на местната общност“, подчертава Ксавие Марсенак, съосновател на NASEKOMO, който живее и работи в България повече от 20 години.

„Развиваме индустрия на бъдещето и подкрепата на местната общност ни е ценна. Работим прозрачно и с желание за диалог с жителите на Лозен“, добави той.
БГНЕС